Recept za fondan masu

Recept koje je danas pred nama dobila sam od jedne mamine prijateljice. Ona je profesionalac u pravljenju torti i kolača i odmah sam joj poverovala i naravno nisam se prevarila. Recept za fondan masu i ne mora da se pravi na ovaj način, ali ovaj je najlakši i najbrži.

Do sada sam isprobala i druge varijante fondan mase za torte, ali jednom kad sam ovu isprobala varijantu na bazi meda, stalno joj se vraćam. Zavolećete ovu domaću smesu koja će biti idealna za oblaganje torti i pravljenje figurica za ukrašavanja. Lepu i fantastično ukrašenu tortu svi vole, i stari i mladi. Svakome će magični dekor izmamiti osmeh na lice.

Ovo je krajnje jednostavan način pripreme fondana i ne zahteva nikakva dodatna znanja u kulinarstvu. Veoma malo vremena ćete trebati da joj posvetite, a posle granice vaše mašte ne postoje. Hajde da se uverimo kako se pravi fondan masa sa medom.

Potrebni sastojci za pripremu fondan mase

  • 600 g šećera u prahu
  • 50 g margarina
  • 1 supena kašika svetlog meda, najbolje bagremovog
  • 30ml vode
  • pola kesice želatina
  • nekoliko kapi ekstrakt

Kako napraviti fondan masu na bazi meda

Prvo ćemo želatin staviti u vodu. Za to vreme u drugu posudu ćemo otopiti med na vatri, ali moramo biti obazrivi, jer med ne sme da nam provri. Sklonimo ga sa vatre čim se otopi i u njega dodajemo želatin i margarin, koji će se naravno istopiti na vrelom medu.

U veću posudu sipamo šećer u prahu i dodajemo masu sa medo. Sve to dobro promešati ručno. Fondan mesimo sve dok ne dođemo do glatke i fine smese. U toku mešanja smese dodavati šećer u prahu po potrebi.

Rok trajanja ovako napravljenog fondana je 90 dana, naravno, što se brže iskoristi to bolje. Ukoliko je stajala na sobnoj temperaturi, gde i treba da se čuva, pre upotrebe je prvo malo zagrejati u mikrotalasnoj, kako bi bila mekša i lakša za rastezanje.

Tags: , , , , , ,