Pita zeljanica sa sirom

Ništa lepše nego u zimskim danima uživati u toploj piti i hladnom jogurtu. Pita zeljanica koja se priprema sa sirom je jedno od jela koje moji ukućani obožavaju u bilo koje doba godine. Sočna i ukusna, prava domaća pita oduzee vam dan. Pripremila sam vam recept koji će vam pokazati kako se pravi ovo fenomenalno jelo.

Kada opojni miris pite počne da se širi vašom kućom, okupiće i starije i mlađe ukućane oko stola. Ovo jelo spaja ljude i širi ljubav i mir. Ja ih spremam sa gotovim korama i na taj način priprema ove ukusne pite je krajnje jednostavna i dobra.

Da bi ova divna domaća pita bila na vašoj trpezi, neće vam biti otrebno enko posebno kulinarsko iskustvo, niti ćete morati da odvajate mnogo vremena za njenu pripremu.

Potrebni sastojci za pripremu pite zeljanice sa sirom

  • 500 g gotovih kora
  • 500 g očišćenog spanaća (Ili zelja )
  • 2 jajeta
  • 500 g mladog sira
  • nekoliko kašika ulja i mleka
  • 200 ml kisele pavlake

Kako napraviti pitu zeljanicu sa sirom

Na početku prvo ćemo obariti spanać. U šerpu preko spanaća nalićemo vode i posoliti. Kada se spanać skuva, ostaviti ga još nekoliko minuta da se krčka. Primetićete da se količina spanaća smanjila, kao i količina zelja ukoliko pravite sa zeljem. Ostaviti da se ohladi i usitniti ga nožem ili seckom ukoliko ga posedujete.

Sada bismo se trebali pozabaviti sirom kako bismo napravili nadev. Sir dobro izgnječiti, dodati malo soli, jaja, kiselu pavlaku i spanać. Sve dobro promešati da se svi sastojci spoje i nadev je spreman. Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni i ređati kore za to vreme.

Na radnoj površini odvojite prvo jednu koru, poprskate sa malo mleka i malo ulja, a zatim stavljate po dve kašike nadeva, koru zamotate i stavljate u podmazani pleh. Ovaj korak ponavlja se sve dok se ne potroše sve kore i fil. Kada je pita poređana u pleh, polije se sa kašikom ulja i kašikom mleka.

Pita se peče na 180 stepeni oko 40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne možda i malo kraće. Kada je pita zeljanica dovoljno pečena izvaditi je iz rerne i uviti u čistu krpu. Nakon izvesnog vremena kada se vaša lepotica malo ohladila možete je poslužiti uz hladan jogurt.

Želim vam prijatan obrok. Uživajte.

Tags: , , , , , , , ,