Recept za kadaif sa orasima

Kadaif sa orasima je kolač, koji potiče iz Bosne, ali veoma je popularan širom njenih prostora. Moje srce, ovaj bosanski dezert, osvojio je na prvi zalogaj. Veoma je nežnog i zanimljivog ukusa, te samim tim budi neopisivo mila osećanja u ljudima.

Njegova priprema je veoma jednostavna i ne zahteva preveliko kulinarsko umeće. Da bi ste napravili ovaj savršeni kolač ne morate odvojiti ni previše vremena. Znači malo truda i malo vremena, za mnoštvo zadovoljstva koje će vam pružiti. Zvuči sjajno zar ne?

Najbolje bi bilo da sa vama podelim recept koji sam tek nedavno dobila, a koji će nam otkriti kako se pravi pravi domaći ukusni kadaif sa orasima. Počnimo da odvajamo sastojke koje trebamo pripremiti, kako bi ova mirisna poslastica zablistala na našoj trpezi.

Potrebni sastojci za pripremu kadaifa sa orasima

  • 200 g maslaca
  • oko 300 g rezanaca za kadaif
  • 5 kašika ulja
  • 400 g oraha

Ta preliv je neophodno:

  • 1 kg šećera
  • voda
  • 3 kriške limuna

Kako napraviti kadaif sa orasima

Orahe je potrebno samleti na krupno, ukoliko nisu samleveni. Maslac ćemo staviti u šerpicu i na vrućem šporetu ga otopiti. Neka ostane na toploj ringli, a zatim mu dodajemo mlevene orahe i dobro ih promešamo.

U malo dublju tepsiju, koju smo pripremili pola stavljamo pola rezanaca i fino ih rasporedimo. Vruć maslac koji je potrebno otopiti na vatri sipamo preko kadifa i dodajemo fil od oraha preko toga. Rezance koji su ostali ravnomerno raspodelimo preko smese od oraha i laganim pokretima pritisnemo odozgo kako bi sve lepo leglo u tepsiju.

Sa ostatkom maslaca i ulja prelijemo pripremljeni kadaif i tada je spreman za pečenje. U zagrejanoj rerni na 170 stepeni pečemo našu poslasticu oko sat vremena. Koač je dovoljno pečen kada primetimo da su se njegove ivice odvojile od tepsije.

Dok se kadaif eče pripremićemo preliv. U šerpu sipamo vodu i šećer, a na kraju dodajemo i sok od limuna. Sve to kuvamo dok ne proključa, nakon čega je potrebno smanjiti vatru i kuvati još nekih 15 minuta.

Kada je kadaif dovoljno pečen i izvađen iz rerne prelijemo ga našim pripremljenim prelivom. Prelivati ga nežno i polako, da bude ravnomerno svuda po kolaču. Za ovo potrošiti pola preliva, a drugu polvinu vratiti da provri još jednom, pa i njom lagano zalivati kadaif.

Kada svoj fenomenalni kolač dobro ohladite spreman je za osluživanje. Prepustiti se njegoim slasnim zalogajima i uživajte.

Tags: , , , , ,