Spremanje pastrmke u tiganju

Kada ne možete da se odlučite koji bi bio idealan vikend ručak za vas, pripremila sam jedan recept koji će vas lišiti te dileme. On će vam pokazati da spremanje pastrmke može da postane pravo zadovoljstvo, kada uz osmehe i svoju porodicu čistite i pripremate zdravu ribu.

Priprema ovog ribljeg specijaliteta nije preterano zahtevna. Potrebno je da posedujete neko kulinarsko iskustvo, mada će i malo veštijim početnicima sigurno poći za rukom. Sveže pastrmke naći ćete u svakoj ribarnici, ali ćete je svakako malo i sami doraditi.

Moji ukućani nisu preveliki ljubitelji ribljih jela ali kada spremim prastrmku na ovaj način u tiganju, svima izmamim osmehe na lice. Učinite i vi nekog zadovoljnim i sitim, a pođimo najpre od neophodnih namirnica.pastrmka

Neophodne namirnice za pripremu pastrmke u tiganju

  • 1 kg sveže pastrmke
  • kuhinjska so
  • 1 limun
  • 2 dcl ulja

Kako spremiti prženu svežu pastrmku neodoljivo hrskavu

Sveža i pripremljena pastrmka zahteva dodatnu pripremu. Prvo ćemo proveriti da nisu ostali neki ostaci njene utrobe, dobro ćemo joj skinuti krljušt i na kraju fino i po ukusu posoliti je iznutra i spolja.

S obzirom da ćemo je pripremati na tiganju, moramo je iseći na komade kako bi stala u tiganj, a potom je ostavimo malo na rešetci da odmori i dobro se ocedi.

Nakon izvesnog vremena i pastrmkinog odmora, stavimo dosta ulja u tiganj da se zagreje. Kada je ulje za prženje vrelo ubacujemo komade pastrmke. Ostavimo ih nekih pola minuta i posle toga ih samo malo pomerimo kako se ne bi zalepile i smanjimo temperaturu vatre na srednje, te nastavljamo prženje. Okrećemo je da se dobro isprži i sa jedne i sa druge strane.

Kada budemo sigurni da je dobro pečena izvadimo je na kuhinjske ubruse, kako bi se oslobodili viška masti. Pre posluživanja možemo pripemiti i marinadu od luka, peršuna i maslinovog ulja kojim ćemo preliti našu pastrmku, mada je i limun sasvim dovoljan, jer njenom dobrom slanom ukusu nema ravnog. Poslužite je uz dobru krompir salatu i neko dobro vino i osećajte se kao da ste na nekoj egzotičnoj destinaciji.

Ovaj riblji jednostavni specijalite probudiće sva čula ljubiteljima ribe, a sigurna sam da će i onima koje su je manje voleli promeniti mišljenje. Prepustite se ovom vrsnom specijalitetu i uživajte. Prijatno!

Tags: , , , ,