Pita sa prazilukom i pirinčem

Svaki put kad odlučim da pravim pitu sa domaćim korama se pokajem, ali srećom to moje kajanje traje samo dok ne vidim zadovoljna lica mojih ukućana, kojima se pita sa domaćim korama mnogo više dopada od one koja se priprema od gotovih, to jest kupovnih kora. Iako, priznajem nije potrebno baš mnogo truda, ipak je potrebno mnogo više vremena da bi se napravila pita sa domaćim korama, nego sa gotovim, koje jesnostavno poređate i samo pripremite fil.

Fil, pak za pitu sa domaćim korama može biti različit. U poslednje vreme, mojim ukućanima se dopada pita sa prazilukom i sa pirinčem, pa nju najčešće i pripremam. Ponekad je posna, a ponekad dodam malo sitno iseckane slanine i prelijem je mešavinom jaja i pavlake, pa bude mrsna. U svakom slučaju, obe varijante su izuzetno ukusne, a ovaj fil za pitu sa domaćim korama se priprema vrlo lako i taman bude gotov i prohladi se dok kore budu spremne za razvijanje.

Pita sa prazilukom

Kako napraviti domaće kore za pitu sa pirinčem i prazilukom?

Ukoliko želite da pripremate ovu pitu sa domaćim korama biće vam potrebni sledeći sastojci.

  • oko 600 gr brašna
  • 5 supenih kašika ulja
  • 1 ravna kašičica soli
  • 4 dl mlake vode
  • ulje ( za premazivanje kora )

Priprema kora za pitu sa pirinčem i prazilukom uopšte nije komplikovana, međutim ono što iziskuje malo više vremena je mešenje.

Dakle, da biste pripremili kore jednostavno izmešajte sve navedene sastojke, samo obratite pažnju na to da vodu treba da dodajete malo po malo. Kada umesite glatko testo, prebacite ga na površinu za mešenje, pa ga mesite još par minuta. Zatim ga ostavite malo da odstoji, pa premesite još jednom. Idealno bi bilo da ovaj postupak ponovite još desetak puta, kako bi testo bilo što bolje. Dovoljno je da pauze između mešenja budu par minuta.

Kada završite sa mešenjem, podelite ga na dva dela ( može i više, a u zavisnosti od veličine posude u kojoj će se peći vaša posna pita sa prazilukom i sa pirinčem ). Te delove blago razvijte, da ne budu veličine poput većeg plitkog tanjira, a zatim ih premažite uljem i ostavite da odstoje oko sat vremena.

Potom, razvijajte koru za pitu, filujte i ređajte po želji. Imajte na umu da posna pita sa prazilukom i sa pirinčem, sa domaćim korama može da se priprema onako kako vi želite. U principu, ovo je recept za takozvanu savijaču, ali ako vam se to ne doapada možete razvijati manje jufke, pa pripremati pitu kao kada je pripremate od gotovih kora. Mada moram priznati da je posna pita sa prazilukom i sa pirinčem mnogo ukusnija kada se zavija jufka po jufka i ređa u okruglu tepsiju.Recept – kako napraviti pitu sa pirinčem i prazilukom

Kada umesite kore i ostavite ih da odstoje, možete početi pripremu fila za ovu pitu. Pita sa prazilukom i sa pirinčem, uzevši u obzir da je posna će biti mnogo ukusnija ukoliko je, naravno pripremate sa domaćim korama i ukoliko umesto običnog, belog pirinča koristite integralni. Jedino o čemu treba da vodite računa ukoliko se odlučite za integralni pirinač jeste da je njemu potrebno mnogo više vremena da omekša, nego belom pirinču.

Ako želite da isprobate recept za ovaj fil, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 – 4 struka prailuka
  • 300 gr pirinča
  • 250 ml kisele vode ( ili pola kesice praška za pecivo razmućenog u 250 ml obične vode )
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta

Posna pita sa prazilukom i sa pirinčem se priprema vrlo jednostavno. Pratite recept korak po koram i ubrzo ćete uživati u njenom savršenom ukusu:

  1. Iseckajte praziluk na sitno.
  2. Zagrejte ulje, pa na njemu kratko propržite praziluk.
  3. Odmah zatim uvacite očišćen i opran pirinač, pa sve blago promešajte.
  4. Dodajte malo po malo vode i dinstajte na tihoj vatri, dok pirinač ne omekša. Na kraju, dodajte začine po ukusu i ostavite da se fil prohladi.
  5. Pripremite preliv za pitu tako što ćete pomešati kiselu vodu i malo ulja. Ukoliko, pak nemate kiselu vodu možete rastvoriti pola kesice praška za pecivo u 250 ml obične vode i dodati malo ulja. Ovom smesom ćete poprskati kore, a na kraju ćete i preliti pitu. Tako će vaša pita sa prazilukom i sa pirinčem od domaćih kora biti potpuno posna.
  6. Kada razvijete kore, poprskajte je blago pripremljenom smesom, pa rasporedite fil. Najbolje je da fil rasporedite do sredine kore, kao ne bi ispao. Potom zavijte pitu i stavite je u podmazanu okruglu tepsiju.
  7. Ovako pripremljenu pitu prelijte smesom sa kiselom vodom, pa pecite u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Tags: , , , ,