Rolat od mlevenog mesa sa jajima

Nešto što uvek izgleda interesantno i veličanstveno su rolati. Još ako su pored svog lepog izgleda isto tako i ukusni, onda je to pun pogodak. S toga smo vam pripremili recept koji otkriva kako da napravimo rolat od mlevenog mesa sa jajima.

Kada sam tek počinjala da kuvam najkomplikovaniji su mi izgledali rolati. Mislila sam da moram biti mnogo iskusnija da bi ih napravila, međutim prevarila sam se. Ovaj rolat od mlevenog mesa sa jajima je jako jednostavan za pripremu i povrh svega preukusan. Kada sam ga jednom napravila, stalno mu se vraćam.

Isto tako sigurna sam, da će se i oni koji ga probaju i uživaju u njegovom čarobnom ukusu, njemu uvek vraćati. Ne moramo sate odvajati za ovaj posao, jer je jednostavna priprema i trebamo odvojiti svega 60 minuta, a specijalitet će odavati utisak kao da smo mnogo više truda uložili.rolat meso jaja

Potrebni sastojci za pripremu

  • 700 g mlevenog junećeg mesa
  • 5 jaja
  • 1 kriška hleba ili zemička
  • 2 dl mleka
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 velika kašika senfa
  • 8 listova mesnate slanine, po mogućstvu što tanje
  • kuhinjska so
  • mleveni biber
  • vegeta

Kako napraviti rolat od mlevenog mesa sa jajima

Krišku hleba ili zemičku isečemo prvo na sitne kockice i prelijemo ih mlekom. Tako omekšale ih fino izmrvimo da bismo dobili ujednačenu kašastu masu.

U jedan dublji sud stavimo mleveno meso i zatim mu dodajemo prvo tu kašastu smesu, zatim 1 jaje, crni i beli luk koji smo prethodno dobro usitnili. Posle toga na red dolaze začini, dodajemo vegetu, so, mleveni biber i sve dobro izmešamo, kako bi se svi sastojci dobro sjedinili sa mesom.

Ostala su nam 4 jajeta koja ćemo staviti da se kuvaju. Kada se jaja obare, očistimo ih i ostavimo da se dobro ohlade na sobnoj temperaturi.

Dok čekamo da se barena jaja ohlade, spremićemo tepsiju u kojoj ćemo peći rolat. Porešamo u nju tanke kriške slanine jedan do drugog i po sredini njih sipamo jednu polovinu smese od mesa koju smo pripremili. Neka širina te smese koju smo sipali na sredinu bude oko 10 cm.

U tu smesu zatim stavimo jaja, koja ćemo polako utisnuti u nju, i zatim ih prekriti drugom polovinom mesa. Ruka je potrebno onda oblikovati roladu i preko nje prebaciti kriške slanine i sve zajedno lepo uvijemo u rolat.

Možemo ukoliko želimo oko rolata u tepsiju staviti neko povrće, krompir ili šargarepu i začiniti ga vegetom. Ovo nije neophodno, ali je jako ukusno i praktično, jer automatski dobijamo i prilog uz naš rolat. U rolat ne treba nikako dodavati ulja, jer će on sam pustiti svoju masnoću u toku pečenja.

Rernu zagrejemo na 200 stepeni i stavljamo tepsiju sa našom roladom. Nakon  40 minuta rolat je gotov, pečen i mirisan. Najbolje je da ga izvadimo i ostavimo malo da se prohladi, kako bi se lepše sekao na kriške.

Tags: , , ,