Cigaret baklava sa čokoladom i orasima

Dobra stara baklava uvek je dobrodošao dezert na našoj trpezi. Ona uvek daje mogućnost da je pravite na više načina i prilagodite svojim ukusima i željama. Može biti posna, mrsna, sa čokoladom, keksom, orasima, kokosom, a ja sam pripremila recept koji će vam otkriti kako se pravi cigaret baklava sa orasima i čokoladom. Moji mališani su oduševljeni ovom poslasticom, a sigurna sam da ni odrasli nisu ostali ravnodušni prema njoj.

Baklave pravljene na razne načine uvek će ostati kolači koji ne mogu dosaditi i kojih je nikad dosta. Priprema ovog slatkiša spada u srednje zahtevne, ali i ukoliko ste početnik, a ujedno i pravi sladokusac neće vam biti teško da uz malo truda napravite ove ukusne baklave.

Fenomenalne su ukoliko želite da iznenadite svoje goste ili pak da upotpunite trpezu povodom nekog svečanog događaja. Cigaret baklava je stvorena za sve generacije i sve prilike, pa je samim tim veoma korisno znati napraviti je. Prionimo na posao.

Da bi smo napravili cigaret baklavu trebaće nam sledeći sastojci:

  • ½ kora za baklave
  • 100 g čokolade za kuvannje
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 250 g margarina

Za šerbet je potrebno:

  • 2 šolje od 250 ml vode
  • 2 šolje šećera

Postupak pripreme je sledeći:

Na početku pripreme odlomićemo do margarina jedan ćošak na kojem ćemo otopiti čokoladu. Topljenje čokolade mora se učiniti pažljivo, na laganoj vatri kako ne bi zagorela. Kada je otopljena pridružićemo joj orahe. Dobro ih promešati kako bismo dobili kompaktnu smesu.

Sada krećemo na filovanje.

Jednu po jednu koru filujemo tako što ćemo fil naneti samo na jedan kraj na početku kore. Zatim uvijamo na gore, bez prejakog stiskanja i vodeći računa da ne bude labavo. Umotanu koru prebacivati na podmazan pleh. Potupak ponavljamo sve dok imamo kora i fila.

Veoma oštrim nožem isečemo ih, najbolje malo veće ukoso ili pravo kako želite. Preostali maslac ćemo otopiti i preliti preko isečenih filovanih kora, a zatim u zagrejanoj rerni na 170 stepeni peći ih oko 30 minuta u zavisnosti od jačine rerne.

Za to vreme stavićemo šećer u vodu i na vatri ostaviti da vri 15 minuta uz neprestano mešanje. Pečenu baklavu prelijemo sa dobro ohlađenim prelivom i kada baklava upije tečnost jedino nam ostaje da uživamo u svakom zalogaju.

Uživajte u baklavi i nadam se da ste uživali praveći istu. Prijatno!

Tags: , , , , , ,