Salenjaci sa salom i pekmezom

Salenjaci sa salom su starinski kolači koje su davno pripremale naše bake. Ništa slađe nema nego kada se recept prenosi sa kolena na kolene i kada vas ukus kolača odseti na neka lepa i davna vremena. Salenjaci sa salom su poznati još i kao salčići. Kako god da ih zovete volećete ih neizmerno i vraćati im se često.

Voleli smo ovo kao deca, potrudimo se da sada naša deca osete istu čaroliju. Priprema ovih kolača nije teška, ali zahteva samo malo više vremena, ali verujte mi da je vredna svakog minuta vašeg vremena. Ovaj divni domaći desert omamiće vas svojom lepotom, a vi kao omađijani sledićete dobri stari miris salčića.

Ovaj recept stiže direktno od moje bake. Jednostavni fini salčići spremaju se bez kvasca, ali bez jaja ne mogu, jer za dobar ukus zahvalni smo i žumacima. Da vidimo koji su to sastojci neophodni za spremanje ove poslastice

Potrebne namirnice:

  • 200 ml kisele vode
  • 500 g brašna
  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 300 g sala
  • pekmez za punjenje
  • šećer u prahu koji je potreban za posipanje

Kako se prave dobri stari salčići

U jednu dublju činiju potrebno je staviti više od polovine brašna, te mu pridružiti šećer, žumanca, jednu kašiku sala, kiselu vodu i so. Od dobijene smese umesiti testo. Brašno se mora dodavati postepeno kako bismo postigli da nam testo ne bude pretvrdo.

Sledeća namirnica koja zahteva pažnju je salo. Potrebno ga je samleti na najsitnijoj rešetki na mašini za meso. Salo se čak može samleti i zaleđeno, ne morate čekati da se otopi, jer će ono u toku mlevenja dosta popustiti.

Od testa se razvije pravougaonik, koji ne bi trebao biti debli od 5 mm. 2/3 testa premaže se sa salom i preklopi se na tri jednaka dela. Tako dobijeno testo još jednom preklopiti na tri jednaka dela. Tako pripremljeno testo zahteva da odmori nekih 20 minuta posle čega se opet ponovi postupak, pa odmor od 20 minuta i još jedno premazivanje treći put.

Nakon odmora testo opet razviti i rastanjiti u kvadrat, ali ovaj put može biti deblji od oko 8 mm. Kvadrat od testa iseći na manje kvadrate i na svaki od njih stavljati po kašičicu pekmeza. Na kraju uviti po želji ili samo poklopiti.

U zagrejanoj rerni na 220 stepeni peći salčice na malo masti oko 12 minuta sa ventilatorom. Vreme pečenja može da varira do desetak minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne. Kada su salčići pečeni vaditi ih na kuhinjske ubruse kako bi se oslobodili viška masnoće i posuti ih šećerom u prahu.

Poslužite ih kada se skroz ohlade i uživajte u svakom trenutku druženja sa svojim ukusnim salenjacima. Kako bi ugođaj bio potpun možete ih služiti sa belim vinom, ukolio ste ljubitelji istog. Prijatno vam želim!.

Tags: , , , , , , , , , ,