Domaće gurabije sa pekmezom i orasima

Jednom prilikom posetila sam prelepu Bosnu, kada sam i mala prilike da probam preukusne domaće gurabije. Oduševila sam se njihovom jednostavnošću i otmenošću u isto vreme. S obzirom da ih od tada stalno spremam svojim ukućanima, koji obožavaju druženje sa njima, rešila sam das a vama podelim ovaj recept.

Njihova priprema je srednje zahtevna, ali verujte mi da vrede svakog truda. Kada sam ih prvi put pravila nisam imala velikog iskustva u kuhinji, te s toga mogu ih pripemati i početnici. Zahteva malo pažnje, malo vremena i mnogo ljubavi prema slatkim zalogajima. Bosanske gurabije spremaju se sa džemom od jabuka ili od kajsije, zavisi od ukusa.

Ukusne gurabije sa pekmezom možete ukrasiti orasima ili kockom šećera. Interesantnog izgleda i još boljeg ukusa biće pravi izbor za vaše goste ili neke svečanije prilike. Mi nećemo čekati specijalnu priliku, već ćemo se odmah prihvatiti posla, kako bih vam pokazala kako se prave ove slatke đakonije.

Da bismo napravili gurabije potrebni su sledeći sastojci:

  • 250 g pekmeza od jabuka
  • 100 g maslaca istopljenog
  • 200 g šećera
  • 600 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g kisele pavlake ili kajmaka
  • nekoliko oraha

Kako napraviti bosanske gurabije sa džemom

Sve sastojke osim brašna i praška za pecivo potrebno je pomešati u jednu dublju posudu. Dok mešamo sve te sastojke lagano, postepeno ćemo dodavati i brašno i prašak za pecivo. Ukoliko želite da pripremite posne gurabije potrebno je koristiti biljni sir i biljni margarine.

Pleh u koji ćemo peći gurabije postaviti papir za pečenje, a rerun ćemo zagrejati na 180 stepeni. Od pripremljenog testa odvajati loptice, koje bi trebale biti malo veće od veličine mandarine. Nakon što se rukama oblikuju fine loptice jednu stranu potrebno je pritisnuti na rende kako bi ostale šare na gurabiji.

Gurabije ređamo u pleh i na sredinu svake treba utisnuti ¼ oraha. Ukoliko neko nije ljubitelj oraha možete utisnuti i kocku šećera. Gurabije pečemo oko 15 minuta sve dok fino ne porumene.

Sada su gurabije spremne za posluživanje, a meni ostaje još samo da vam poželim lepo i prijatno druženje sa njima. Uživajte.

Tags: , , , , , , ,