Šarlota torta sa jagodama

Šarlota torta je idealna voćna tortica koja vam može poslužiti kao odlično osveženje u letnjim danima. Kremasta, sočna šarlota sprema se sa raznoraznim voćem po vašoj želji. Pred nama je recept koji će nam otkriti kako se pravi sa jagodama, a možete probati napraviti je i sa ananasom, malinama ili sa breskvom, izbor je vaš.

Ova slasna posalstica spada u srednje zahtevne dezerte, ali verujem da je uz malo više truda i volje mogu napraviti i početnici. Vreme koje je potrebno odvojiti da bi se ova lepotica našla na vašoj trepzi je oko 90 minuta, što i nije mnogo kada vidite šta ćete dobiti za uzvrat. Kada se uverite u njen izgled i ukus shvatićete u stvari da to i jeste brza priprema za to bogatstvo ukusa koje sledi.

Nadam se da sam uspela mojim rečima da vas namamim da sada zajedno sa mnom pripremite jedan neodoljivi dezert za svoje ukućane.sarlota

Potrebni sastojci za pripremu šarlote torte sa jagodama

  • 1 pakovanje piškota
  • 15 kašika šećera
  • 4 dl mleka
  • 4 žumanca
  • 1,5 dl slatke pavlake
  • 50 komada jagoda, ako su krupne malo manje
  • 150 g bele čokolade
  • 1,5 kašika ulja
  • 6 listova želatina

Kako se pravi Šarlota torta sa jagodama

Prvo što ćemo uraditi jeste da dobro operemo jagode i stavimo ih da se ocede. Za to vreme stavimo želatin u hladnu vodu da nabubri, a mleko stavljamo na vatru i kuvamo ga dok ne provri.

Kada smo sve to napravili, žumanca i 8 kašika šećera umutimo fino mikserom. Mutimo sve dok ne vidimo da su žumanca dobila svetliju boju.

U umućene žumance sipamo provrelo mleko i neprestano mešamo. Svu tu smesu sipamo u drugu šerpu i stavimo na umerenu vatru kako bismo je kuvali uz neprestano mešanje, sve dok ne postane gusta. Kada se malo zgusnula, smesi dodajemo želatin i mešamo sve dok se ne rastopi. Kada smo dobili gustu i glatku smesu, naš fil je spreman i ostavljamo ga sa strane da odmori i da se dovoljno ohladi za nove radne pobede.

Sada umutimo šlag sa dve kašike šećera i dodajemo ga filu, koji se do sad malo ohladio. Promešamo sve to lepo da se ujednači.

Jagode su nam se ocedile i sada ih iseckamo na četvrtine i pospemo ih šećerom koji nam je ostao.

U kalip za tortu, na dno i sa strane poređamo piškote. Ukoliko nam neka odskače skratimo ih nožem, to nije problem. Stavljamo preko piškota red fila, da bude debljine oko 2 cm, a preko njega dolazi jedan deo jagoda. Zatim opet fil, pa jagode i sve tako dok nam ne ponestane materijala.

Kada smo materijal potrošili odozgo poređamo opet red piškota i odložimo našu tortu u frižider na minimum 4 sata hlađenja.

Glazura je ta koja još jedina čeka da je spremimo. Otopimo čokoladu na veoma slaboj vatri sa 1,5 kašikom ulja. Stalno mešanje je obavezno kako nam čokolada ne bi pregorela.

Kada se Šarlota ohladi prevrnemo je na tacnu za posluživanje, a potom je prelijemo napravljenom glazurom. Dekoraciju ostavljam vašoj vašti na volju.

Nadam se da vam se svidela priprema ukusne, voćne Šarlote. Neču vas više zadržavati, sigurno jedva čekate da uživate u njenim ukusima. Zaljubićete se u svaki zalogaj. Uživajte!

Tags: , , , , , , ,