Sok od krušaka

Recept za domaći sok od krušaka

Možda niste znali da postoji izuzetno ukusan, ali i izuzetno dobar borac protiv scakodnevnog stresa. Reč je o voću koje u sebi sadrži vitamine B grupe, koji su poznati borci protiv stresa. Uz to, kruške su odličan izvor drugih minerala i vitamina: bakra, kalcijum, kalijuma, te vitamina C i gvožđa.

Ali, ono što će posebno oduševiti mlade mame, kruške spadaju u voće sa najmanjim procentom verovatnoće da njihovo konzumiranje u ranom uzrastu izazove neku alergijsku reakciju kod vaših mališana. Zato se upravo prvo daju jabuke, a vrlo brzo nakon toga i kruške, jer ne postoji bojazan da će vaše sete imati bilo kakvu alergijsku reakciju na ovo blagotvorno voće.

Ono što možda niste znali do sada, a što je svakako korisno da znate kada su kruške u pitanju, jeste da ovo voće vrlo lako apsorbuje mirise, pa bi valjalo u frižideru da ih držite podalje od hrane ili namirnica jakog mirisa.

Ako ste do sada i bili u nedoumici koji je najbolji način za ostavljanje krušaka za zimnicu, kako biste zajedno sa vašim mališanima uživali u njenom divnom ukusu tokom cele godine, pronašli smo najbolje rešenje. Domaći gusti kašasti sok od krušaka je odličan za konzumiranje tokom hladnih zimskih meseci. A uz to, moji mališani ga obožavaju. Ukoliko, pak niste sigurni da li će se vašoj deci dopasti, uvek možete malo modifikovati recept, pa dodati na primer koju jabuku. Ali, možete i pre nego što ostavite domaći sok od krušaka za zimu, za svaki slučaj napraviti jednu ” probnu ” turu, čisto da proverite da li se vašim ukućanima dopada.

Kao što se i sami možete uveriti, recept koji možete pročitati u nastavku teksta je vrlo jednostavan i ne iziskuje neki naročit trud ni vreme.

Naravno, naš recept je za osnovnu količinu od pet kilograma voća, a vi možete po potrebi proporcionalno smanjivati ili povećavati navedenu količinu.

Sok od krusaka

Ukoliko želite da saznate kako se pravi gusti kašasti domaći sok od krušaka za zimu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 kg krušaka ( zrelih, ali ne prezrelih )
  • 500 – 600 gr šećera
  • 1 ceo limun

Kako napraviti domaći gusti kašasti sok od krušaka?

  1. Prvo operite voće, a zatim oljuštite. Isecite kruške na kockice i stavite ih u dublju šerpu.
  2. Dodajte 1,5 litara vode i stavite na tišu vatru da se kuvaju.
  3. Kuvajte kruške dok ne omekšaju, a zatim ih izmiksajte u blenderu. Ukoliko nemate blender, možete ih izgnječiti i kao za pire.
  4. Dobijenu masu pomešajte sa šećerom, čija količina zavisi od toga koliko su same kruške slatke. U principu je najbolje da dodate pola kilograma šećera odmah, pa kasnije i preostalih 100 grama ukoliko ima potrebe.
  5. Malo promešajte smesu, pa u nju nacedite limun.
  6. Vratite na tihu vatru i ostavite da se kuva još par minuta ( oko 5 minuta je sasvim dovoljno ).
  7. Ovako pripremljen domaći gusti kašasti sok od krušaka sipajte u pripremljene flaše odmah, a zatim ih povežite prvo celofanom, pa zatvorite poklopcem. Prekrijte ih ćebetom i ostavite da se same postepeno hlade. Tek kada se flaše potpuno ohlade odložite ih na tamno i hladno mesto.
Tags: , , , , , ,