Hajdučki ćevap

Hajdučki ćevap recept: Kako se pravi hajdučki ćevap

hajducki cevap

Rođen sam i živim u svetskoj prestonici roštilja, Nišu, gradu gde je spremanje jela na skari dostiglo status nauke. Ipak postoji jedan specijalitet koji se sprema u jednom drugom kraju ove naše lepe Srbije, na obroncima Ovčara i Kablara. Prvi put sam Hajdučki ćevap probao u rodnom selu moje majke Jančićima, a spremio mi ga je moj deda Radivoje. Od tog trenutka do danas to je najbolje jelo sa roštilja koje sam probao, a probali su ga i mnogi koji su sa mnom piknikovali.

Potrebni sastojci:

1 kg svinjskog vrata, pola kilograma slanine, dve ljute papricice, dve slatke paprike, dve glavice crnog luka, so, aleva paprika, biber i projno brašno.

Priprema:

Meso i slaninu iseći na krupnu parčad i nadenuti na ražanj, neposredno pre pečenja posoliti, pobiberiti i zaljutiti. Dok se Hajdučki ćevap peče iseći paprike i luk i staviti ih u šerpu. Meso treba duže peći jer su komadi veliki, a kad ćevap bude skoro gotov treba ga posuti projnim brašnom sa svih strana i propeći još nekoliko minuta, na taj način će se stvoriti korica. Kada meso bude gotovo skinemo ga sa ražnja, isečemo na sitnije komade i ubacimo u šerpu sa lukom i paprikom. Sve to promešamo i ostavimo desetak minuta da odstoji, da meso pusti sokove i da se arome i ukusi pomešaju.

Prijatno!!!

Vitomir