Francuske perece s kimom

Potrebi sastojci:
ZA 12 PERECA:
1/4 šolje maslaca ili margarina
1 3/4 šolje vrelog mleka
5 šolja prosejanog polumekog brašna
1 kašičica soli
1 kašika šećera
20 g kvasca
1/4 šolje mlake vode
1 jaje
kim
1 kašika brašna
1 razmuceno jaje
Način pripreme:
Rastopiti maslac u toplom mleku, izručiti u sud za mešenje i pustiti da se prohladi. Prosejati brašno zajedno sa solju i šećerom i ostaviti na stranu. Kvasac zdrobiti, staviti u mlaku vodu i mešati dok se ne rastopi.

U sud sa mlekom i maslacem umešati jaje razmućeno sa rastopljenim kvascem, dodati kašičicu kima i prosejano brašno, pa zamesiti testo. Izlupati ga dobro varjačom, posuti kašikom brašna, pokriti krpom i ostaviti da raste na toplom mestu dok ne dostigne dvostruku zapreminu. Za to vreme podmazati dva velika pleha.

Naraslo testo izručiti na dasku posutu brašnom i mesiti dok ne postane glatko i elastično Napraviti od testa valjak dugačak 30 santimetara i iseci i ga na 12 podjednakih delova. Svaki deo uvaljati dlanovima u rolnu dugačku 70 santimetara. Zatim uzeti krajeve, ukrstiti ih dvaput na dužini od 7 santimetara i podvući pod luk da se dobije oblik perece. Na isti način. praviti
ostale perece.

U veći plitak sud sa vrijućom vodom spustiti 2 perece, pustiti ih da potonu na dno i isplivaju na površinu. Zatim ih pažljivo izvaditi rupičastom lopaticom, staviti na podmazan pleh i doterati im oblik. Ponoviti ovaj postupak sa ostalim perecama. Obarene i u plehove poređane perece premazati razmućenim jajetom, posuti sa 2—3 kasike kima i ostaviti da rastu na toptom mestu. Kad narastu skoro dvostruko, staviti ih u dobro zagrejanu pećnicu (275°C) i peći 15 do 20 minuta ili dok ne porumene.
Pečene perece izvaditi i držati na toplom mestu. Služiti tople sa maslacem, sirom ili marmeladom.