Recept za domaće slatko od jagoda

Ako mene pitate, najukusnije domaće slatko je od jagoda. Mada, nisam sigurna zašto, ali mnoge domaćice radije kuvaju slatko od, recimo belih trešanja ili višanja. A kada bi samo znale koliko je lako napraviti domaće slatko od jagoda i to bez želatina i bez konzervansa. Jedino što može da se pojavi kao opterećenje jeste da se voće mora ostaviti da prenoći, pre nego što se počne sa kuvanjem slatka.

Često sam imala prilike i da čujem pitanje: koliko se dugo kuva domaće slatko od jagoda ili kako se pravi? Pa da pokušam da odgovorim, mada to možete da pročitate i u receptu koji se nalazi u nastavku teksta. Samo vreme kuvanja je manje od jednog sata, u većini slučajeva. Naravno i vreme kuvanja zavisi od količine voća.

Recept za domaće slatko od jagoda, bez želatina i konzervansa je dat za 1 kilogram voća, a vi ga možete povećati prema sopstvenim potrebama.

Kako biste napravili domaće slatko od jagoda biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 1,25 kg šećera
  • 1 kesica limuntusa

Kako napraviti domaće slatko od jagoda?

  1. Prvo očistite i operite jagode. Vodite računa da plodovi koje ćete staviti u slatko budu potpuno zdravi.
  2. Rastvorite 1 kesicu limuntusa u vodu, pa u taj rastvor umačite jednu po jednu jagodu.
  3. Tako pripremljene jagode ređajte u veću posudu. Ostatkom rastvora prelijte jagode, protresite šerpu, tako da sve jagode budu prekrivene ovim rastvorom.
  4. Nakon toga jagode poređati u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko. Staviti red jagoda, pa ih posuti šećerom i tako dok ne utrošite sve. Prekrijte šerpu i ostavite preko noći da odstoji.
  5. Sutradan kuvati slatko na umerenoj vatri.
  6. Iako, prema ovom receptu ne treba skidati penu, moje iskustvo govori drugačije, pa vam najtoplije preporučujem da to ipak radite. Kada procenite da je slatko ukuvano, sklonite ga sa ringle, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.
  7. Nakon toga ga vrati da se dokuva još 10 – ak minuta.
  8. Pripremite tegle, pa sipajte skuvano domaće slatko od jagoda, vodeći računa da u svakoj tegli bude dovoljno i voća i soka.
  9. Ostavite ga da se ohladi, pa odložite u tamnu i hladnu prostoriju.
Tags: , , , , , , ,