Domaći liker od malina sa rakijom

Recept za liker od malina

Sezona voća je uveliko u jeku, a pored, da tako kažem uobičajenih specijaliteta za zimnicu, poput: džema, slatkog, sokova… mnoge domaćice žele da u zimnicu uvrste i voćne likere.

Likeri od voća se uglavnom prave vrlo jednostavno i najčešće se nalivaju rakijom ili konjakom. Najčešće se pripremaju sa višnjama, ali ako želite možete pokušati da pripremate liker i od drugih vrsta voća.

Recept za domaći liker od malina sa rakijom ili sa konjakom koji možete pročitati u nastavku teksta je samo jedan od mnogih načina pripreme ovog ukusnog, osvežavajućeg napitka. Takođe, recept je dat za 1 kilogram voća, pa možete povećavati ili smanjivati količinu u skladu sa vašim potrebama.

liker od malina

Ako želite da spremate domaći liker od malina, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg malina
  • 1 kg šećera
  • 1 l domaće rakije po izboru ( od grožđa, kruške, jabuke…) ili konjaka

Kako napraviti domaći liker od malina?

Domaći liker od malina se priprema na vrlo jednostavan način i ne zahteva neki naročit trud.

  1. Prvo operite maline, ali vodite računa da svaka treba da bude potpuno zdrava, kako vam ne bi propao trud oko pripreme likera. Zatim ih ostavite da se osuše.
  2. U veću teglu poređajte red malina, red šećera, dok ne utrošite sav materijal. Na kraju voće zalijte rakijom.
  3. Zatim teglu zatvorite i ostavite da odstoji 21 dan. tegla bi trebalo da stoji na toplom mestu, ali nikako na suncu. Svakoga dana je protresite nekoliko puta.
  4. Kada primetite da se šećer potpuno istopio, ocedite voće. Možete to uraditi pomoću cediljke ili pomoću gaze. Maline možete ostaviti u zamrzivač i koristiti ih za pripremu nekog slatkiša.
  5. Pripremljen domaći liker od malina sipajte, potom u sterilisane flaše i odložite na hladno i mračno mesto. Najbolje je da pripremljen liker odstoji neko vreme, kako bi dobio još bolji ukus.
Tags: , , , , , ,