Veganske pljeskavice

 Nisu prave pljeskavice, ali su odličnog ukusa. Veganske pljeskavice su pravo posno, vegansko jelo, koje možete spremati i u vreme postova.

Semenke bundeve su pune gvožđa, dobar su izvor kalijuma, magnezijuma i veoma zdrave. Za žene su veoma dobre zato što ublažavaju simptome menopauze i sprečavaju nastanak osteoporoze, a snižavaju i loš holesterol. Zbog toga, jedite ih kad god ste u prilici i ubacite u svako jelo koje možete.

Za pripremu ovih pljeskavica potrebno je da sameljete semenke bundeve, a ako želite da skratite postupak, uradite to dan ranije, pa ih prespite u teglicu i ostavite u frižideru.

Ovako spremljene pljeskavice pogodne su da ih spremate u dane kada ne postite na vodi.

Veganske pljeskavice

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja semenki budneve
  • 2 šolje vode
  • 2 glavice crnog luka
  • Ovsene pahuljice
  • so, biber, aleva paprika, ruzmarin…

Način pripreme:

  1. Potrebno je prvo da sameljete semenke u blenderu  (u kojem inače meljete orahe) u što sitniji prah, pa zatim dolite jednu šolju vode i nastavite sada zajedno da mutite u blenderu dok ne dobijete gušći sos. Zatim dodajte još jednu šolje vode i nastavite da mutite u blenderu, sve dok ne dobijete smesu gustine jogurta.
  2. Dobijenu smesu sipajte u manju šerpu u kojoj ćete nastavite ovo da kuvate, oko 5 minuta, na veoma laganoj vatri. Ovo kuvanje je potrebno zato što se ova smesa od bundeve i vode zgusne pa dobijete nešto slično kajgani.
  3. Luk iseckajte na sitno (možete i beli luk, ako volite) pa ga propržite u teflonskom tiganju i dodajte mu začine. Kada je luk gotov, dodajemo ga u šerpicu sa smesom od bundeve, pa na kraju svega toga dodajte i ovsene pahuljice – onoliko koliko je potrebno da se dobije masa kao što je mleveno meso, odnosno, da možete od te mase praviti pljeskavice.
  4. Pljeskavice pržite u teflonskom tiganju koji ste prethodno namazali sa malo ulja, dok ne porumene, sa obe strane.
  5. Servirajte pljeskavice uz svežu salatu, stavite ih u zemičku, dodajte im umak, izbor je vaš….

Savet plus:

Ovako spremljnu masu za pljeskavice možete iskoristiti i za ćufte, koje ćete ispeći u rerni, pa ih dodati u paradajz sos.

Tags: , , ,