Marmelada od šljiva i čokolade

Recept za marmeladu od šljiva i čokolade

Odmah na početku da priznam: ja ne spadam u one domaćice koje baš vole mnogo da eksperimentišu i uvode novine u uobičajene recepte. Međutim, vremena se menjaju, pa sam i ja bila prinuđena da počnem da modifikujem svoje recepte. Neke u većoj, neke u manjoj meri. Na samom početku, to menjanje je mahom značilo da uvedem neki novi začin, koji nisam do tada koristila u određenom jelu. Ali, posle sam počela pravi ekpert u uvođenju novina.

Međutim, priznajem i još nešto: zimnicu sam godina spremala na uobičajen način i nisam želela nisšta novo da uvodim ili, pak menjam, jer su i moji ukućani, a i ja sa njima, pa i svi koji su je probali bili oduševljeni. Naravno da mi nije želja da se hvalim, prosto sam poštovala recept koji sam dobila od moje mame, a ona pre toga od njene mame. Dakle, recept koji je decenijama bio u našoj porodici.

Jednostavno sam smatrala da ako jednom probate neki određeni recept i dopadne vam se, nema razloga da ga menjate, a posebno kada je zimnica u pitanju. Baš iz tog razloga sam i sama bila zbunjena kada me je prijateljica pozvala na palačinke, ali sa sasvim novim džemom. Mislila sam da priča gluposti. Međutim, ona je stvarno napravila džem od šljiva na potpuno nov način. Ustvari, ne znam ni da li je džem ili marmelada, u svakom slučaju ona mi je rekla da je to marmelada od šljiva sa čokoladom.

Da budem iskrena, prvo što sam pomislila, a i rekla je da ne želim da kvarim ukus ovog vrsnog specijaliteta srpske kuhinje i da ne želim da džem od šljiva zamenim nekakvom marmeladom od šljiva i čokolade. Pa, ipak jasno vam je da sam promenila mišljenje, jer inače ne biste čitali ove redove…

Šta da kažem? Marmelada od šljiva i čokolade je jednostavno savršenog ukusa. Možda mi i nećete verovati, ali kada je bidete probali, verujem da ćete kao i ja promeniti mišljenje. Uz to, da ne zaboravim da kažem da se priprema na vrlo jednostavan način.

Potrebni sastojci:

  • 2 kg šljiva
  • oko 1 kg šećera ( po ukusu )
  • 200 gr čokolade za kuvanje

Kako se pravi marmelada od šljiva i čokolade?

  1. Prvo je potrebno da dobro operete voče. ostavite da se ocedi, pa odstranite koštice.
  2. Zatim tako pripremljene šljive kuvajte u većoj šerpi, bez ičega. Prvo kuvajte na jačoj vatri, pa na tišoj. Na samom početku kuvanja šljive će opustiti vodu, pa nije potrebno često da ih mešate, ali kada marmelada od šljiva počne da se zgušnjava i da voda isparava, potrebno je češće mešati.
  3. Ukoliko nemate baš mnogo iskustva u pripremi raznih džemova i marmelada, onda morate proveriti gustinu. To ćete uraditi tako što ćete sipati malo marmelade na tacnicu, ostaviti malo da se progladi, pa videti da li se sliva ili ne. Ako se sliva, znači da treba još da se kuva. Ovde treba da imate na umu da je marmelada od šljiva i čokolade vrlo specifična za pripremu, jer ona i treba da ostane malo, da kažem ređa, pošto će je čokolado dodatno zagustiti.
  4. Kada procenite da je marmelada sa šljivama skuvana, dodajte odmah čokoladu za kuvanje i mešajte dok se ona dobro ne rastopi.
  5. U međuvremenu pripremite tegle, pa pripremljenu smesu sipajte u njih. Zatvorite ih, najbolje prvo celofanom, pa poklopcem. Ostavite ih okrenute naopako 10 – ak minuta. Kada se marmelada od šljiva i čokolade potpuno ohladi, odložite tegle na tamno mesto.
Tags: , , , ,