Lovačke šnicle sa pečurkama

Još jedan od mnogih načina pripreme svinjskih šnicli, svakako su takozvane lovačke šnicle. Mada nikada nisam uspela da saznam zbog čega se one zovu baš lovačke šnicle, ali kome god kažete lovačke šnicle, sigurno će znati o čemu se radi. Reč je, naime o šniclama koje su uvaljane u brašno, zatim kratko propržene na vrelom ulju. Nikakav neobičan recept, pomislićete. Prilično sam sigurna da je tajna savršenog ukusa koji nesumnjivo imaju lovačke šnicle zapravo u sosu.

Recept za sos koji sam ja nasledila od moje mame je podrazumevao i čašu belog vina, mada mnoge domaćice ne pripremaju lovačke šnicle na taj način. Priznajem, ja sam navikla na ukus sosa sa belim vinom i ne menjam ga više. Doduše, jednom sam u nedostatku vina pokušala da stavim čašu piva. I nisam bila tako oduševljena. Ne mislim da je sos za lovačke šnicle bio neukusan, daleko od toga. Već su jednostavno moji ukućani, a i ja sa njima navikli na ukus sosa sa belim vinom. Još tada smo zajednički konstatovali da dobar recept ne treba menjati i od tada svaki put lovačke šnicle pripremam po receptu moje mame.

Iako nisam želela da menjam ništa, bila sam u prilici da probam lovačke šnicle sa pečurkama. U prvi maah nisam bila tako oduševljena. Međutim, već sa drugim zalogajem sam osetila punoću ukusa ovog specijaliteta. Kada mi je domaćica rekla da su u pitanju šnicle sa šampinjonima, bilo mi je apsoluto jasno da taj savršen ukus jelu daju upravo pečurke. Iako oduševljena šniclama sa pečurkama, priznajem da nisam prestala da spremam lovačke šnicle na uobičajen način. Ali, ponekad promenim, pa napravim lovačke šnicle sa pečurkama, umesto sa belim vinom.

Lovacke snicle

Ako ste ljubitelj ovakvom načina svinjskih šnicli, svakako vam predlažem da isporbate i ovaj recept za šnicle sa šampinjonima.

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 6 – 7 komada svinjskih šnicli ( najbolje od buta )
  • 500 gr pečuraka šampinjona
  • 3 – 4 čena belog luka
  • 2 dl belog vina
  • 3 – 4 ravne kašike brašna ( po mogućstvu kukuruznog griza )
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta

Kako napraviti lovačke snicle sa pečurkama?

Kao što se i sami možete uveriti recept za spremanje šnicli sa šampinjonima uopšte nije komplikovan, ukoliko pratite sledeće korake:

  1. Šnicle prvo izlupajte, ali vodite računa da ne budu previše tanke. Zatim ih blago uvaljajte u kukuruzni griz ili obično brašno i kratko pržite sa obe strane na vrelom ulju. Isecite i pečurke na tanke listiće.
  2. U međuvremenu isecite na sitno beli luk, pa kratko propržite u istom ulju u kome ste pržili šnicle. Vodite računa da vam beli luk ne zagori, jer će onda lovačke šnicle sa pečurkama imati gorak ukus. Odmah zatim napravite blagu zapršku, odnosno dodajte brašno, kratko propržite, pa nalijte sa oko 2 dl vode. Vrlo je važno da vam vatra ne bude prejaka.
  3. Pečurke dodajte čim voda počne da virucka, kao i začine po ukusu. Ostavite par minuta da krčka, pa dodajte i propržene šnicle. Na kraju nalijte sa 2 dl belog vina.
  4. Šerpu obavezno poklopite, ali s vremena na vreme proverite da li je potrebno da dodate još vode, u zavisnosti od toga da li želite gušći ili ređi sos za lovačke šnicle sa pečurkama.
  5. Sve zajedno dinstajte još oko pola sata na tihoj vatri.
Tags: , , , ,