Makarone sa sirom zapečene u rerni

Za sve ljubitelje onih takozvanih brzih jela, odnosno jela za koje je potrebno vrlo malo da se spreme, a da budu ukusna recept koji možete da pročitate u nastavku teksta je sigurno jedan od boljih. Mada mi prva asocijacija na makarone sa sirom zapečene u rerni ipak nije toliko prijatna. Ne znam da li pamtite, ali ovo je jedno od jela koja su vrlo često pripremali u boravku u školama, barem kada sam ja bila dete. Međutim, tako spremljene makarone sa sirom se svakako ne mogu porediti sa onima koje ja spremam kod kuće. To ne znači ni u kom slučaju da se hvalim, ali nije isti ukus kao one koje sam ja jela u detinjstvu.

Pretpostavljam da je to zato što makarone sa sirom zapečene u rerni pripremam na drugačiji način i, naravno bitna je količina. Sasvim je logično da ne može biti istog ukusa jelo koje se sprema u kućnim uslovima za manji broj ljudi, nego jelo koje se sprema za puno dece u školama, na primer.

Zato, ako vas zanima kako spremiti zapečene makarone sa sirom, predlažem vam da isprobate moj recept. Naravno, kao i za većinu drugih jela, tako i za makarone sa sirom postoje brojni načini spremanja. Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je moj način spremanja makarona sa sirom, pa možete da ga isprobate. Možda vam se i dopadne.

Ukoliko imate mališane, predlažem vam da koristite ili testeninu u boji ili različitih oblika, kako bi im bilo interesantnije dok ručaju. Naravno, vrsta tekstenine je vaš izbor. Lično uvek koristim neku jednostavniju testeninu, a najčešće onu spiralnog oblika. Samo je važno da bude dobro skuvana, kako bi makarone sa sirom zapečene u rerni bile što ukusnije.

Makarone sa sirom

Kada budete želeli da isprobate moj recept za pripremu makarona sa sirom, imajte na umu da će vam biti potrebni sledeći sastojci:

 • 500 gr testenine
 • 400 – 500 gr sira po izboru ( ja uvek koristim stariji sir )
 • 2 – 3 kašike kajmaka
 • 4 jajeta
 • 100 ml mleka
 • 100 ml kisele vode
 • ulje
 • so

Kako se prave makarone sa sirom zapečene u rerni?

 1. Prvo skuvajte makarone.
 2. Dok se kuvaju makarone, pripremite fil. Fil za makarone sa sirom zapečene u rerni se priprema vrlo jednostavno. Izgnječite sir viljuškom, pa dodajte kajmak i sve dobro izmešajte. Zatim dodajte jaja i sve dobro sjedinite. Nakon toga dodajte mleko i, po potrebi so. Mada ako je sir dovoljno slan neće biti potrebe da dosoljavate. Sve dobro sjedinite, pa dodajte malo po malo kisele vode, uz neprekidno mešanje, kako biste dobili lepo umućen fil.
 3. Do tada su makarone verovatno već skuvane, pa ih ocedite i dobro isperite hladnom vodom.
 4. Podmažite posudu u kojoj ćete zapeći makarone. Zatim u nju sipajte makarone, pa preko njih rasporedite fil. Potom pažljivo pomešajte u posudi makarone sa filom. Trebalo bi da fil bude malo preko makarona. Ukoliko to nije slučaj, možete slobodno dodati i običnu vodu, kako bi fila bilo dovoljno. Jer ako fil nije preko makarona, one će se ispeći, pa neće biti mekane, već krckave.
 5. Ovako pripremljene makarone sa sirom ubacite u dobro zagrejanu rernu i pecite dok fil ne bude gotov.
Tags: , , , , ,