Ćufte u paradajz sosu

Možda niste znali da su ćufte jedno od onih jela koje se spremaju u gotovo svim kuhinjama sveta. U osnovi, recept za ćufte je mahom sličan. Spremaju se od mlevenog mesa uz dodatak crnog i belog luka. U pojedinim zemljama se spremaju isključivo od ovčijeg mesa, u pojedinim od svinjskog, a u srpskoj kuhinji ih domaćice pripremaju od mešavine svinjskog i junećeg mesa uglavnom. Opet, u nekim zemljama u ćufte dodaju pirinač, na primer ili ih pripremaju kao ćufte u paradajz sosu, a opet u nekima ih služe same, bez dodatka ikakvog sosa, samo uz krompir ili neku drugu vrstu povrća.

Ono što je posebno dobro, a što sam ja tek nedavno otkrila jeste kako se prave ćufte u paradajz sosu, ali bez prženja, jednostavno zapečene u rerni. I da vam kažem iskreno, za mene su to najbolje ćufte koje sam probala. Prvo, mnogo su zdravije i dijetalnije, jer se ne prže u ulju. A svi znamo da je za prženje ćufti potrebno puno ulja. Drugo, ne miriše vam cela kuća na prženje i treće, šporet vam ostaje čist iako pripremate ćufte u paradajz sosu. Još ukoliko koristite masni papir za pečenje u rerni, jedina posuda koju ćete isprljati jeste šerpa u kojoj ćete pripremati sos.

Baš iz tog razloga, u nastavku teksta vam je dat recept za pripremu i jedne i druge vrste ćufti. Na vama je da odlučite koja varijanta je bolja i jednostavnija za vas. Svakako imajte na umu da se zapečene ćufte u paradajz sosu mnogo brže spremaju, a sami tim što su zapečene u rerni, mogu vam reći i da su mnogo ukusnije nego, da tako kažem obične ćufte u paradajz sosu.

Sastojci su isti i za jednu i za drugu vrstu ćufti. Razlikuju se samo u tome kako se prave.

cufte u paradajz sosu

Ako želite da isprobate jedan ili drugi recept za ćufte u paradajz sosu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 750 gr mešanog mlevenog mesa ( svinjećeg i junećeg )
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 5 – 6 čena belog luka
  • polovina veze peršunovog lista
  • 100 gr sojinih ljuspica ( ili sredina od dve deblje kriške hleba )
  • 750 ml soka od paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea ( ili 1 veći svež paradajz )
  • oko 200 gr brašna ( najbolje kukuruznog )
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta
  • pola kašičice šećera

Kako se prave najbolje ćufte u paradajz sosu?

  1. Prvo potopite sojine ljuspice ili sredinu od hleba u vodu i ostavite da omekšaju. Zatim iseckajte crni i beli luk na sitno, kao i peršun.
  2. Kada ljuspice nabubre, dobro ih iscedite, pa pomešajte sa: mlevenim mesom, iseckanim lukom i peršunom. Dodajte začine i sve zagustite brašnom kako biste mogli da oblikujete ćufte.
  3. Dobro zagrejte ulje, pa pržite ćufte.
  4. Kada ispržite sve ćufte, u preostalom ulju napravite blagu zapršku, pa je odmah nalijte sokom od paradajza i dodajte paradajz pire. Smanjite ringlu, pa dodajte pola kašičice šećera i jednu čašu vode.
  5. Odmah nakon toga ubacite ispržene ćufte, poklopite šerpu i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok sos ne dostigne željenu gustinu.

Kako napraviti najbolje ćufte u paradajz sosu zapečene u rerni?

  1. Prvo uradite sve isto kao što kaže prethodni recept za ćufte u paradajz sosu, ali samo ono što je navedenom pod tačkom 1. i tačkom 2. Zatim oblikujte ćufte i ređajte ih u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ukoliko ne koristite ovaj papir, onda je neophodno da podmažete pleh.
  2. Ovako pripremljene ćufte ubacite u dobro zagrejanu rernu i pecite dok ne porumene.
  3. U međuvremenu pripremite sos za ćufte na sledeći način: uagrejte ulje, pa sipajte 2 kašike brašna. Brašno kratko propržite, pa dodajte paradajz pire i sok od paradajza. Nalijte vodom ( nešto više od 1 čaše vode je potrebno ) i dodajte šećer. Ostavite par minuta da sos virucka.
  4. Kada su ćufte pečene, izvadite ih iz rerne, pa poređajte u posudu za pečenje. Ja obično i pečem ćufte u đuveču, pa onda istu tu posudu iskoristim da pripremim najbolje ćufte u paradajz sosu zapečene u rerni. Poređajte ćufte u đuveč ili drugu posudu za pečenje, pa prelijte preko njih pripremljen sos od paradajza.
  5. Ovako pripremljene ćufte ubacite u dobro zagrejanu rernu i ostavite da se zapeku.

Ćufte u paradajz sosu, pripremljene na bilo koji od ova dva načina možete služiti uz pire krompir ili pirinač, ako želite.

Tags: , , , , , ,