Pileći paprikaš sa belim mesom

Dokaz da postoji nebrojeno veliki broj načina spremanja jednog jela je i recept koji smo izdvojili za vas, a koji možete pročitati u nastavku teksta.

Koliko znam, paprikaš je jedno od najčešće pripremanih jela na našim trpezama. Osnovni razlog za to jeste što ga možete pripremati na zaista mnogo načina, tako da jelo svaki put bude potpuno drugačije. Možete biti pileći paprikaš ili, recimo svinjski, dok se ređe priprema od telećeg ili junećeg mesa. Zatim može biti sa krompirom ili sa knedlama. Iako ja nisam ljubitelj toga, znam da mnoge domaćice koriste i pojedine vrste gotove testenine, a ne domaće knedle, mada za mene to nije pravi pileći paprikaš, tako da ću tu opciju odbaciti. Ali, naravno o ukusima se ne raspravlja, a i rekli smo da je ovo jedno od onih jela koje se priprema na nebrojeno mnogo načina.

Zaprška za pileći paprikaš sa knedlama ili bilo koji, spremljen na drugačiji način je čest predmet rasprava među domaćicama. Da budem iskrena, kada sam prvi put naučila kako se kuva pileći paprikaš sa knedlama, pred sobom sam imala recept u kome je bila navedena i zaprška, pa sam tako nastavila godinama da spremam ovo jelo. Ukoliko, pak ne želite da zaprška bude u vašem jelu, onda možete malo modifikovati recept po kome ja pripremam pileći paprikaš sa knedlama. Naime, umesto brašna i aleve paprike koju ćete kratko propržiti na ulju, možete jednostavno te sastojke razmutiti u malo hladne vode i rastvoriti ih u pileći paprikaš pred kraj kuvanja. Ukus će biti istovetan, nemojte da vas to brine.

Recept za pileći paprikaš sa belim mesom i sa knedlama je, kako i sami možete videti prilično jednostavan. Napominjem da je ovo recept prema kome sam, davnih dana prvi put spremila ovo jelo, pa tako već godinama pripremam pileći paprikaš sa knedlama. Naravno, često menjam recept, u smislu da ga pravim sa krompirom umesto sa knedlama, sa svinjskim mesom umesto sa pilećim. Nekad, pak ne stavim šargarepu, čisto da malo promenim. Ali, u osnovi pileći paprikaš najčešće spremam upravo na ovaj način.

Pileci paprikas

Ako i vi želite da isprobate recept po kome ja pripremam pileći paprikaš sa knedlama, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 500 gr pilećeg belog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 – 3 šargarepe
  • 1 sveža paprika ( po želji )
  • 150 ml soka od paradajza ( ili jedan veći, svež paradajz )
  • 1 jaje
  • ulje
  • brašno
  • griz ( za knedle )
  • so
  • biber
  • vegeta
  • aleva paprika

Kako napraviti pileći paprikaš sa belim mesom i sa knedlama?

  1. Belo meso iseckajte na komade željene veličine. Uvek ga seckam na komade srednje veličine, a vi iseckajte onako kako volite, naravno. Iseckajte i crni luk na sitno, kao i peršunov list. Šargarepu iseckajte na kolutove ( naravno, ako vaši ukućani baš i nisu ljubitelji šaragrepe, možete je iseckati i na kockice, jer će tako biti manje vidljiva ).
  2. Zagrejte ulje, pa smanjite ringlu i spustite sitno iseckan crni luk, a odmah zatim i pripremljeno belo meso i šargarepu. Sve zajedno kratko propržite, pa sipajte oko dve kašike brašna i malo aleve paprike. Promešajte, pa ostavite par minuta da krčka. Zatim nalijte vodom, otprilike do polovine posude. Ostavite da se kuva na tihoj vatri oko pola sata.
  3. U međuvremenu, dok se pileći paprikaš kuva, vi pripremite knedle. Knedle ćete pripremiti, kao i one za supu. Odvojite žumance od belanceta, pa čvrsto umutite samo belance. Dodajte griza toliko da dobijete gustu smesu. Ne zaboravite da posolite i dodate biber ili vegetu, ako želite. Sada dodajte žumance, pa sve zajedno umutite pažljivo.
  4. Nakon otprilike pola sata, trebalo bi da pileći paprikaš bude kuvan, to jest trebalo bi da meso dovoljno omekša. Sada dodajte vode do željene količine i sačekajte da provri. Kada pileći paprikaš počne da vri, vadite knedle malom kašikom i spuštajte ih pažljivo. Trebalo bi da se kuvaju par minuta, to jest dok ne isplivaju na površinu.
  5. Na kraju kuvanja dodajte sok od paradajza i pospite pileći paprikaš sa knedlama sitno iseckanim peršunovim listom. Možete ga služiti uz pavlaku ili beli sir ili, pak kupus salatu, na primer.
Tags: , , , , , , ,