Punjena paprika sa mlevenim mesom i gorgonzolom

Putovale su iz Afrike u Evropu, a proslavile se u Mađarskoj. Žute, crvene, zelene, okrugle ili špicaste, jednim imenom zovu se – paprika. Sjajno povrće, izuzetno hranljivo, bogato vitaminima a na 100 grama sadrži samo 20 kalorija! Paprika je bogata vitaminom C, a njegova količina zavisi od same sorte paprike. Sjajno se slaže sa paradajzom, tikvicama, patlidžanom, možete je puniti sa sirom, mlevenim mesom, pirinčem i raznim drugim povrćem.

Paprika punjena sa mlevenim mesom i gorgonzolom

Ove paprike ne kuvate u šerpi, već ih pečete u rerni (moj omiljeni način) i ne morate im dodavati so i začine kada kupite gotovu kesicu koja u sebi sadrži sve što je potrebno da smesi za punjenje da dobar ukus.

punjena paprika

Potrebne namirnice:

  • 8 velikih crvenih paprika
  • 250 grama mlevenog mešanog mesa
  • 150 grama pirinča
  • 120 grama gorgonzole
  • 2 kašike parmezana
  • 1 kesica smese za punjenu papriku i sarmu
  • 100 ml maslinovog ulja

Način pripreme:

  1. Sadržaj kesice za punjenu papriku i sarmu prema uputstvu, prelijte sa 100 ml vode i promešajte.
  2. Dodajte tome mleveno meso i pirinač, pa dobro izmešajte drvenom varjačom. Nakon toga izrendajte kačkavalj, pa ga dodajte smesi od mesa. Na kraju pomešajte i parmezan, sipajte maslinovo ulje i još jednom dobro izmešajte.
  3. Paprike dobro operite, odsecite im peteljke, pa ih očistite od semenki.
  4. Vatrostalnu činiju u kojoj ćete peći paprike prvo namažite uljem, pa zatim jednu po jednu papriku filujte sa smesom od mesa i kačkavalja i ređajte u činiju. Kada završite punjenje, poklopite ih odsečenim peteljkama.
  5. Nalijte paprike sa 300 ml vode i tako celu vatrostalnu čijiju prekrijte aluminijumskom folijom. Dobro „zalepite“ sve ivice, da ne bi propustila para dok se budu pekle u rerni.
  6. Stavite ih u rernu na 200 stepeni i kuvajte ih oko 60 minuta.

Prijatno!

Tags: , , ,