Recept za kuvanje pasulja u kotliću

Pasulj u kotliću

Često slušamo da svi oni koji su probali pasulj u kotliću vrlo retko posle jedu onaj koji pripremate kod kuće, što bi se reklo normalno, na šporetu. Obično se kuvanje pasulja za mnoge domaćice tretira kao njihova posebna tajna, ali kak oja srećom ne spadam u te i takve domaćice, biće mi drago da podelim sa vama recept za brzo i, da kažem pravilno kuvanje pasulja.

Priprema pasulja u kotliću se ne razlikuje bitno od onoga koji kuvate u svom domu, na šporetu. Ono što razlikuje ukus pasulja koji je spremljen na ovaj način je, pretpostavljam taj što se pasulj u kotliću, po nepisanom pravilu sprema za veće društvo, na nekom izletu, pecanju ili sličnoj zabavnoj aktivnosti, pa je tada i naše raspoloženje bolje i više uživamu u hrani. Za razliku od onog pasulja koji jedemo u uobičajenim uslovima, kada se recimo vratimo umorni sa posla, pa samo gledamo da nešto stavimo u usta i odmorimo. Naravno da se u ova dva slučaja ne može porediti samo jelo, već uslovi u kojima se konzumira. Verujem da i pasulj u kotliću koji biste jeli kada se vratite umorni sa posla ne bi imao tako savršen ukus kao kada bsite ga recimo jeli u dobrom društvu, na svežem vazduhu.

U zavisnosti od veličine kotlića, zavisiće i mera sastojaka koji su potrebni za kuvanje pasulja. Tako da se naš recept odnosi na onu, da tako kažem odnovnu količinu za otprilike 5 do 6 osoba.

pasulja u kotlicu

Da biste napravili pasulj u kotliću, osim dobre volje će vam biti potrebni i sledeći sastojci:

  • 500 gr pasulja
  • 300 gr slanine
  • 300 gr suvog mesa
  • 2 – 3 glavice crnog luka srednje veličine
  • 5 – 6 čena belog luka
  • so
  • biber
  • vegeta
  • aleva paprika

Kako skuvati pravilno i brzo pasulj u kotliću?

Ako želite da brzo i lako pripremite pasulj u kotliću, a moglo bi se reći i pravilno, mada pravila u ovom slučaju ne postoje, jer svako od nas priprema pasulj u kotliću na različit način i svaki od tih načina je pravilan, naravno, jednostavno pratite sledeći recept korak po korak:

  1. Veče pre nego što ćete kuvati pasulj u kotliću, potopite otrebljena zrna pasulja u hladnu vodu i ostavite da odstoje tokom noći. Sutradan prospite tu vodu, pa nalijte opet hladnom vodom.
  2. Ovako pripremljen pasulj treba da provri i da virucka oko 5 minuta. Potom prospite vou, isperite pasulj hladnom vodom i dodajte u njega: sitno seckan beli luk, iseckanu slaninu i suvo meso. Nalijte vodom i ostavite da se krčka.
  3. Na pola kuvanja otprilike dodajte začine po ukusu.
  4. Pošto je pasulj u kotliću pripremljen na ovaj način sam po sebi jak ja izbegavam da napravim zapršku. Umesto zaprške, prvo propržim na malo zagrejanog ulja ili masti sitno iseckan beli lu i dodam malo aleve paprike. Ovde je važno da budete pažljivi, kako vam beli luk ne bi zagoreo, jer će onda pasulj u kotliću imati gorak ukus. Zatim izvadim malo pasulja, samo čista zrna bez čorbice. Zatim ta zrna izgnječim viljuškom i vratim u pasulj u kotliću i time postižem željenu gustinu.
  5. Pasulj u kotliću treba da se kuva dok zrna potpuno ne omekšaju, ali pazite da se ne prekuva. Ukoliko ipak ne budete zadovoljni gustinom, uvek možete razmutiti malo brašna sa vodom, pa dodati u jelo. Ne zaboravite samo da nakon toga pustite još malo da virucka pasulj u kotliću.

Uz ovo jelo možete služiti salatu po želji, a uz pasulj u kotliću se najbolje ” slaže ” salata od pečenih paprika ili kiselog kupusa.

Tags: , , , , , ,