Kako se pravi suncokret pogača

Suncokret pogača

Dok je nisam prvi put sama napravila, da budem ispkrena mislila sam da je postupak za pravljenje čuvene suncokret pogače ili pogače ruža, kako je pojedine domaćice zovu, za mene neizvodljiv. Međutim, nije to nikakva umetnost, da vam iskreno kažem. Jedino što će vam biti potrebno dosta vremena da bi vaša domaća suncokret pogača bila savršena.

O čemu se zapravo radi i zašto mnoge domaćice prave nauku od toga kako napraviti ovu pogaču? Reč je o tome da je potrebno oko dva sata samo da se pripremi testo, a onda još oko pola sata da se napravi domaća suncokret pogača.

Pa ako želite da vidite kako se pravi čuvena suncokret pogača, pročitajte rec ept u nastavku teksta i pažljivo pratite postupak, ali se prethodno naoružajte strpljenjem.

Napominjem da je vrlo važno da sastojci koje ćete koristiti budu sveži, a jaja i margarin svakako pre mešenja ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi sat do dva.

suncokret pogaca

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • oko 1 kg mekog brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 pakovanje kvasca
  • 4 cela jajeta
  • 50 ml ulja
  • 1 pakovanje margarina
  • 1 kašičica soli
  • na vrh kašičice šećera
  • susam ( po želji, za posipanje )

Kako se pravi domaća suncokret pogača?

Prvo pratite recept za pripremu testa, a onda ćete videti i postupak za pravljenje suncokret pogače.

  1. Mlego malo zagrejte. Nikako nemojte prirpemati testo od previše hladnig ili previše toplog mleka. Izdrobite kvasac, pa dodajte šećer, so i malo mleka. Ovako pripremljen kvasac ostavite na toplom mestu da nadođe.
  2. Kada kvasac nadođe dodajte ga u brašno. Odmah zatim dodajte mleko i ulje, pa zamesite testo.
  3. Sada dodajte jaje, ali jedno po jedno i sve doro sjedinite. Ovako pripremljeno testo ostavite da nadođe, to jest oko sat vremena.

Kada testo nadođe sledi postupak pripreme pogače. Takođe, kao i recept, tako i priprema pogače treba da se prati korak po korak, kako bi vaša domaća suncokret pogača bila savršenog izgleda i ukusa, naravno.

  1. Kada testo nadođe, podelite ga na jufkice, ukoliko želite da vaša suncokret pogača ima sitnije svetove. Ukoliko, pak želite krupnije, onda nema potrebe da delite testo, već ga razvucite oklagijom, pa premažite margarinom. Zatim testo uvijte kao za rolat, pokrijte krpom, pa ostavite oko 30 minuta da odstoji. Kako bi ovaj postupak trebalo ponoviti 4 puta, imajte u vidu da i margarin treba podeliti na 4 dela.
  2. Nakon pola sata premesite testo blago, pa ponovite prethodni postupak: razvucite, pa premažite margarinom. Zavijte u rolat i ostavite da odstoji pokriveno krpom oko 30 minuta. Ovaj postupak ponovite još dva puta.
  3. Podmažite pleh u kome ćete peći pogaču. Rolat koji zamotavate prilikom poslednjeg premesivanja testa zavijte malo pažljivije, pa nakon 30 minuta stajanja ga secice ošzrim nožem na parčiće debljine oko jedan santimetar.
  4. Ovako isečene parčiće ređajte u podmazan pleh. Da bi vaša domaća suncokret pogača zaista bila nalik suncokretu potrebno je da je pažljivo ređate u pleh, to jest da vodite računa da ne štrči nijedan komad. Najbolje je da pleh u kome se peče suncokret pogača bude okrugao.
  5. Ukoliko želite, možete posuti pogaču susamom pre nego što je ubacite u rernu. Pecite je dok ne porumeni.
Tags: , , , , , ,