Sarma od kiselog kupusa

Možda će većina domaćica kada pročita naslov našeg teksta reći: ” Pa ja znam kako se pravi domaća sarma od kiselog kupusa sa mesom. ” I prilično sam sigurna da će svaka domaćica reći da je njena sarma izuzetno ukusna, a nesumlnjivo da je najbolja. A znate li šta je još zanimljivije? Što će svaka od njih biti u pravu. Svaka sarma od kiselog kupusa sa mesom, koja se priprema sa puno ljubavi i jeste najbolja. Ako uz tu ljubav dodate i dosta suvog mesa, prošarane slanine i ostalih sastojaka, tadaće i vaša sarma svakako biti najbolja.

Pa, ipak postoji jedna kulinarska tajna, da ne kažem čarolija. Da bi domaća sarma od kiselog kupusa sa mesom zaista bila najbolja neophodno je da ispunite sledeće uslove: da ne štedite na suvom mesu, da pripremate sarmu u većoj količini i da je kuvate na izuzetno tihoj vatri ( što bi rekle naše bake: ” da đapuće “, to jest da virucka ) i to barem 3 – 4 sata, a poželjno je i duže. Tek u tom slučaju će vaša sarma od kiselog kupusa zaista i biti najbolja, bez obzira na recept oji ste koristili.

A kada je recept u pitanju, u nastavku teksta možete da pročitate recept za pripremu ovog neverovatnog specijaliteta naše kuhinje, ali nećemo navesti tačne količine, jer je prilično nezahvalno to raditi. Zato nemojte da vas zbuni što ćemo navesti takozvane ” odokativne ” količine. Nakon što prvi put pripremite sarmu, biće vam jasan razlog zbog koga je gotovo nemoguće navesti precizne količine sastojaka.

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je svakako jedan od mnogih načina pripreme sarme, ali je princip manje – više uvek isti.

Sarma od kiselog kupusa

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • oko 750 gr suvog mesa
  • oko 500 gr slanine
  • oko 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • oko 300 gr pirinča
  • 2 – 3 glavice crnog luka srednje veličine
  • 5 – 6 čena belog luka
  • oko 100 gr svinjske masti
  • 1 – 2 supene kašike brašna
  • 1 – 2 kašičice aleve paprike
  • lovorov list ( po želji )
  • mleveni biber ( po želji )

Kako se pravi najbolja domaća sarma od kiselog kupusa sa mesom?

Ako i niste sami nikada pripremali sarmu, verujem da ste makar imali prilike da gledate kako to čine iskusne domaćice. Zato ćemo vam mi, korak po kora pokušati da objasnimo kako se pravi domaća sarma od kiselog kupusa sa mesom. Pa, da krenemo redom…

   1. Prvo probajte kupus, kako biste proverili da možda nije previše kiseo. Ukoliko jeste, valjalo bi da ga isperete običnom vodom.
   2. Potom odvojite jednu po jednu lisku kupusa i oštrim nožem odstranite koren, kako biste mogli lakše da zavijate sarme.
   3. Crni i beli luk sitno iseckajte, pa kratko propržite na zagrejanoj svinjskoj masti ( 1 – 2 kašike, a ostatak ostaviti za zapršku ), vodeći pri tom računa da ne izgori. Dodajte mleveno meso i sve blago izmešajte. Potom dodajte očišćen i opran pirinač. Sve dobro sjedinite, pa po želji dodajte alevu papriku. Ukoliko želite, dodajte i mleveni biber.
   4. Suvo meso operite i zajedno sa slaninom, iseckajte na komade željene veličine.
   5. U šerpu u kojoj će se kuvati domaća sarma od kiselog kupusa sa mesom sipajte ostatak svinjske masti i blago zagrejte. Dodajte brašno i ukoliko niste stavili alevu papriku u fil, obavezno je dodajte u zapršu. Potom bro sipajte jednu čašu vode i sklonite šerpu sa ringle.
   6. Na dno šerpe poređajte liske kupusa, pa počnite da zavijate sarme željene veličine. Ukoliko su listovi kiselog kupusa baš veliki, po želji ih možete preseći na pola.
   7. Kada poređate ceo red sarme, prekrijte je suvim mesom i slaninom, pa opet poređajte preko liske kupusa. Ponavljate ovaj postupak dok ne utrošite sve sastojke. Potom, ako želite dodajte lovorov list.
   8. Ovako pripremljenu sarmu nalijte vodom da ogrezne i kuvajte onako kako je objašnjeno na početku teksta.

Kako se pravi domaća sarma od kiselog kupusa sa mesom zapečena u rerni?

Sarma od kiselog kupusa sa mesom može da bude i zapečena u rerni. Postupak za pripemu ovakve sarme je gotovo istovetan, s tim što u slučaju da želite da vaša sarma bude zapečena u rerni, morate da skuvate fil, to jest pirinač u njemu. To ćete uraditi vrlo jednostavno: kada dodate pirinač u mleveno meso, dodajte malo po malo vode i kuvajte, dok pirinač ne omekne.

Potom filujte sarme i ređajte u posudu za pečenje. Preko poređajte suvo meso, pa opet red sarme.

Zatim na ringli pripremite zapršku, na isti način kako je navedeno u receptu za običnu sarmu i prelijte zaprškom poređanu sarmu i suvo meso.

Ovako pripremljenu sarmu, zatim nalijte vodom, da ogrezne i pecite u rerni dok voda ne ispari otprilike do polovine prvobitne količine.

Tags: , , , , , , , ,