Slatko od dunja sa orasima i limunom

Slatko od dunja

Prva asocijacija na domaće slatko sa orasima i limunom za mene je moja baka. Sećam se kako sam uživala kada mi sa ponosom iznese prvu teglu njenog slatkog da probam, sve iščekujući da lli ću biti zadovoljna njegovim ukusom ili ne. A ja sam, naravno uvek bila i više nego zadovoljna.

Sreća te sam se setila jednom prilikom da je pitam kako se pravi njeno domaće slatko od dunja sa orasima i limunom, pa sam taj recept sačuvala i danas. Ali, ono što moram da vam priznam jeste da bez obzira što uvek pravim baš onako kako sam upamtila da mi je baka rekla kako se pravi ovo slatko, ono nikada ne bude istog ukusa kao njeno. Sigurna sam da je razlog za to što je ona imala mnogo više i vremena i strpljenja, a i ljubavi prema kuvanju, pa je nekako i njena zimnica uvek bila ukusnija od moje, iako je recept i za domaće slatko od dunja sa orasima i limunom i za mnoge druge specijalitete koje ostavljam za zimu isti kao i njen.

Ukoliko i vi želite da isprobate ovaj recept za domaće slatko od dunja sa orasima i limunom biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 2 kg očišenih dunja
  • 2 kg šećera
  • 2 cela limuna
  • 300 gr oraha

Ovo je osnovna mera, a vi je možete povećavati ili smanjivati u skladu sa vašim potrebama. U svakom slučaju, na kilogram očišćenog voća ide kilogram šećera, 1 ceo limun i 100 – 150 gr oraha.

Kako napraviti domaće slatko od dunja sa orasima i limunom?

  1. Dunje iseckajte na komade željene veličine. Moja baka ih je uvek seckala na kockice, pa tako radim i ja. Postoje domaćice koje najviše vole da domaće slatko sa orasima i limunom bude izrendano na krupno rende. Tako da izbor prepuštam vama. Nakon što pripremite voće, iscedite sok od pola limuna i poprskajte njime iseckane ili izrendane dunje.
  2. U šerpu u kojoj ćete kuvati domaće slatko od dunja sa orasima i limunom pomešajte svu količinu šećera i oko 500 – 600 ml vode, pa ostavite da provri.
  3. Kada se šećer otopi, ubacite pripremljene dunje i kuvajte na tihoj vatri. Sve vreme kuvanja, pažljivo skidajte penu, ali nikako ne mešajte domaće slatko od dunja sa orasima i limunom, kako se dunje ne bi raspale, već samo blago protresite šerpu s vremena na vreme.
  4. Isecite limun na kolutove, pa ih pred kraj kuvanja ubacite u slatko. Ostavite još malo da virucka, pa sklonite domaće slatko od dunja sa orasima i limunom sa ringle i pokrijte ga vlažnom krpom. Ostavite ga da se potpuno ohladi.
  5. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni, pa i njih ostavite da se ohlade. Kada se slatko od dunja i tegle potpuno ohlade, sipajte ga u tegle. Jezgra oraha dodajte kako sipate slatko u tegle. A možete i prvo staviti jezgra oraha u tegle, pa tek onda sipati kuvano domaće slatko od dunja.

Ovako pripremljeno domaće slatko od dunja sa orasima i limunom prvo povežite celofanom, pa zatvorite poklopcem i odložite na hladno i tamno mesto za zimu.

Tags: , , , , , , ,