Domaći sirup od limuna i pomorandže

Ukoliko želite da vašim mališanima, ali i starijim ukućanima pripremite zdrav napitak, onda je recept za domaći sirup od limuna i pomorandže baš za vas.

Pored toga što se vrlo jednostavan i brz za pripremu domaći sirup od limuna i narandže je savršen napitak, naročito za vrele letnje dane. To naravno ni u kom slučaju ne znači da se domaći sirup od limuna i pomorandže ne može konzumirati i tokom drugih godišnjih doba, naprotiv. Svakako je bolje da pijete ovaj sok, nego da kupujete industrijske sokove, koji su em skuplji od ovog sirupa, em svi znamo kako se i od kog voća pripremaju. Još jedna prednost pripreme ovog domaćeg sirupa jeste što ga možete praviti i u manjim količinama, a češće, tako da će vaši ukućani, a posebno mališani svakog dana moći da uživaju u njegovom savršenom ukusu.

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je dat za osnovnu količinu, to jest priprema se sa litrom vode. Vi, naravno možete po potrebi modifikovati količinu koja je data u receptu, samo je proporcionalno uvećajte. Takođe, imajte na umu da je navedeni recept samo jedan od mnogih načina pripreme ovog sirupa. Ukoliko vam se učini da je količina šećera od 500 gr na litar vode prevelika ili premala, potrudite se da pronađete meru koja vama i vašim ukućanima najviše odgovara.

sirup od limuna

Ukoliko želite da saznate kako napraviti domaći sirup od limuna i narandže biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 2 narandže srednje veličine
  • 1 limun ( ako je moguće onaj sa tankom korom )
  • 500 gr kristal šećera
  • 1 kesica limunske kiseline ( to jest limuntusa )
  • 1 l vode

Kako se pravi domaći sirup od limuna i pomorandže?

  1. Oljuštite narandže i limun. Iako znam da postoje domaćice koje domaći sirup od limuna i pomorandže pripremaju od neljuštenog limuna, meni se ipak više dopada varijanta pripreme sa oljuštenim limunom, a vi isprobajte i jedan i drugi način, pa donesite odluku kako ćete pripremati domaći sirup od limuna i narandže. Naime, ukoliko koristite neoljušteeni limun za pripremu, onda domaći sirup od limuna i pomorandže ima gorči ukus, što se mnogima ne dopada.
  2. Oljušteni limun i pomorandže potom blago usitnite i ubacite u blender, kako biste ih izmiksali. Ukoliko nemate blender, možete koristiti i mašinu za mlevenje mesa.
  3. Kada izmiksate voće, prespite ga u šerpu od 2 litra, dodajte limuntus i vodu. Ovako pripremljenu smesu poklopite ili prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji 24 sata.
  4. Sutradan procedite domaći sirup od limuna i pomorandže, a najbolje i kroz cediljku i kroz gazu. Zatim dodajte šećer, pa sve mešajte dok se šećer potpuno ne istopi.
  5. Nakon toga sipajte pripremljen domaći sirup od limuna i pomorandže u čiste flaše. Preporučljivo je pripremljen sok držati u frižideru i služiti ga dobro ohlađenog.
Tags: , , , , , ,