Piroške sa sirom i praškom za pecivo

Verujem da se mnogi koji su odrasli u Beogradu i danas sećaju čuvenih piroški koje su se kupovale u kiosku na današnjim Terazijama, a koje su bile pune sira i vrlo masne. Nekada nam to, sigurna sam nije smetalo. A danas se trudimo da pripremamo jela sa što manje masti i ukoliko je moguće da ne budu pržena jela, već ona iz rerne, uzevši u obzir da se došlo do zaključka da ” nije zdravo ” jesti pržene namirnice, te da nije zdravo konzumirati belo brašno i beli šećer i tako dalje.

Ukoliko spadate u one ljude koji se trude da se hrane što zdravije, bojim se da vam se recept za piroške sa sirom i praškom za pecivo baš i neće dopasti, uzevši u obzir da em se pripremaju sa belim brašnom, em se prže u ulju. Međutim, i za vas imamo lepe vesti : postoji i recept za piroške sa sirom iz rerne, a svi znamo da su zapečene piroške sa sirom i praškom za pecivo mnogo zdravije, a po mom mišljenju i ukusnije od onih koje se prže u ulju, jer nemaju onu težinu koju im tolika masnoća daje.

Takođe, imajte na umu da piroške možete oblikovati na više načina. Ukoliko imate specijalnu modlu za piroške, koja pravi one reckice, onda vam se sve jasno. Ako je nemate, možete jednostavno iseći testo čašom, pa nakon što ga nafilujete i preklopite taj krug, jednostavno uzmite viljušku i oblikujte krajeve svake piroške posebno, kako se fil ne bi razlivao. Drugi način je da pravite baš prave piroške, kao što su ih nekada pravile naše mame i bake : isečete testo u obliku pravougaonika, pa pažljivo zatvorite sa svih strana, kako fil ne bi cureo. Izbor prepuštamo vama.

Piroske sa sirom

A ukoliko želite da saznate kako se prave piroške sa sirom i praškom za pecivo prema receptu koji smo pripremili za vas, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 jaja
  • oko 1 kg mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 ml mleka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 500 – 600 gr sira
  • ulje za prženje

Kako napraviti piroške sa sirom?

  1. Najpre usitnite sir, a potom počnite sa pripremom testa za piroške.
  2. Pomešajte oko 800 gr mekog brašna sa solju, šećerom i praškom za pecivo. Zatim dodajte jaja i sve blago sjedinite.
  3. Zagrejte mleko, pa i njega dodajte u testo. Zatim sve zagustite brašnom po potrebi. Imajte na umu da testo za piroške sa sirom i praškom za pecivo treba da bude ni previše mekano, ni previše tvrdo, a ni u kom slučaju ne treba da se lepi za ruke.
  4. Potom, testo možete ostaviti kratko da ” odmori “, a i ne morate. Upravo u tome je predonost kada piroške sa sirom pripremate sa praškom za pecivo, a ne sa kvascem, kako je uobičajen recept.
  5. Testo zatim razvijte tako da ne bude deblje od pola santimetra. Svaku pirošku, bez obzira kako ih sečete – da li u obliku kruga ili pravougaonika, nafilujte izmrvljenim sirom, a u međuvremenu dobro zagrejte ulje i pržite ih.
    Ukoliko želite da vaše piroške sa sirom i praškom za pecivo ne budu baš toliko masne, možete ih ređati najpre na salvetu, dok se ne ocedi višak masnoće.

Kako napraviti zapečene piroške sa sirom?

Recept za piroške sa sirom iz rerne je odličan izbor ako niste ljubitelj pržene hrane, iz bilo kog raloga. Pri tom je ovaj način pripreme još jednostavniji.

Naime kada napravite piroške prema navedenom receptu, jednostavno ih ređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

U principu, piroške sa sirom iz rerne je dovoljno peći oko 20 minuta, ali sve zavisi od jačine rerne. Svakako, kada porumene, znači da su gotove i spremne za služenje.

Tags: , , , , ,