Brzi uštipci sa mlekom i jajima

Možda bi trebalo da i mi krenemo za Italijanima, pa počnemo da forsiramo jednostavni i jeftini specijalitet kuhinje našeg naroda, koji je obeležio detinjstvo mnogih. Naše bake su nam najčešće za doručak pripremale čuvene uštipke sa mlekom i jajima.

Kao što i sami možete videti u nastavku našeg teksta, recept za ovo ukusno jelo je vrlo jednostavan, a obični uštipci sa mlekom i jajima su izuzetno ukusni, što verujem da svi već znate. Kada svemu tome dodate i da su uštipci spremljeni sa mlekom i jajima vrlo jeftini, sasvim je jasno zbog čega je ovo bilo jedno od omiljenih jela detinjstva mnogih od nas.

Pa, ukoliko želite da i vaši mališani uživaju u ukusima koji su obeležili vaše detinjstvo, ili pak želite da isprobate neki novi recept, onda su ukusni brzi uštipci sa mlekom i jajima pravi izbor za doručak, mada nije loša ideja da ih pripremate i za večeru. Jedino što su malo masniji, pa bi valjalo da povedete računa o tom detalju.

Takođe, brzi uštipci sa mlekom i jajima su odličan izbor kada vam naiđu nenadani gosti, jer su vrlo jednostavni za pripremu i brzi, a nadasve ukusnu. I da navedemo još jednu prednost koju obični uštipci sa mlekom i jajima imaju nad mnogim drugim jelima ovog tipa – možete ih jesti i u slanoj varijanti, na primer sa sirom ili kajmakom, ali i u slatkoj, uz recimo džem, prah šećer ili bez ičega, pošto su izuzetno ukusni.

Brzi ustipci

Ukoliko vas zanima kako se prave brzi, ukusni, obični uštipci sa mlekom i jajima, pripremite sledeće sastojke:

 • 1 paketić kvasca
 • 400 ml mleka
 • 4 cela jajeta
 • 2 kafene kašičice šećera
 • 2 supene kašike soli
 • 700 – 800 gr mekog brašna
 • ulje za prženje

Kako se prave obični brzi uštipci sa mlekom i jajima?

 1. Najpre podmlačite mleko, pa u njega dodajte šećer, so i izmrvljen kvasac.
 2. Ostavite kvasac da nadođe.
 3. Potom dodajte jedno po jedno jaje, a zatim i potrebnu količinu mekog brašna. Kažemo potrebnu, jer ne možemo da vam kažemo precizno koliko je potrebno brašna. Važno je da znate da testo za obične uštipke sa mlekom i jajima treba du bude takvo da možete lagano da ga vadite kašikom. Zato je važno da se testo ne lepi, ali istovremeno i da ne bude previše tvrdo.
 4. Zagrejte dobro ulje, pa uštipke vadite kašikom i pržite dok ne porumene sa obe strane.
Tags: , , , , , , ,