Mimoza salata sa šargarepom

Recept za lažnu mimoza salatu

Gotovo da ne postoji domaćica koja nije pripremala čuvenu mimoza salatu po originalnom receptu. A da li ste znali da postoji i mimoza salata sa šargarepom, ali bez krompira, koja je svakako najbolja zamena za originalnu mimoza salatu, a uz to se mnogo brže i jednostavnije priprema, jer je osnov ove salate testenina. Često možete pročitati i da se recept za ovu vrstu salate naziva Lažna mimoza salata, jer se priprema gotovo na isti način kao originalna mimiza salata, samo je mnogo jednostavnija.

Ukoliko vas zanima kako napraviti mimoza salatu sa šargarepom biće vam potrebni sledeće namirnice :

 • 500 gr testenine po izboru ( po mogućstvu što sitnije )
 • 350 gr šunke
 • 5 jaja
 • 500 gr šargarepe
 • 1 tegla kiselih krastavčića ( otprilike )
 • 4 čaše kisele pavlake
 • 300 gr majoneza
 • so
 • peršunov list ( za ukrašavanje, po želji )

Kako se pravi mimoza salata sa šargarepom?

 1. Najpre skuvajte testeninu u vodi u koju ste dodali malo soli i malo ulja. Kada je testenina kuvana, isperite je dobro u hladnoj vodi, pa ostavite da se ohladi i dobro ocedi.
 2. Skuvajte jaja, da budu tvrdo kuvana. Šargarepu oljuštite i obarite.Šunku iseckajte na kockice srednje veličine, a krastavčiće na kolutove.
 3. Pomešajte 3 čaše pavlake sa 200 gr majoneza, a preostalih 100 gr majoneza ostavite da premažete salatu na kraju, pre nego što je ukrasite.
 4. Najbolje je da mimoza salatu sa šargarepom ređate u staklenu činiju, kako bi lepše izgledala, mada slobodno možete i u bilo koju drugu. Na dno poređajte polovinu količine obarene testenine i obavezno je barem malo posolite. Preko testenine premažite preliv od pavlake i majoneza.
 5. Zatim rasporedite polovinu količine iseckane šunke preko preliva, pa opet tanak sloj preliva. Zatim ide red iseckanih kiselih krastavčića ( polovina količine ), pa opet tanak sloj preliva. Preko ide oko 250 gr rendane šargarepe, pa tanak sloj preliva i na kraju ide red rendanih jaja, pa opet tanak sloj preliva. Ponovite postupak još jednom, dok ne utrošite sav materijal. Na kraju, mimoza salatu sa šargarepom premažite debljim slojem majoneza i ukrasite po želji.

Imajte na umu da je svakako najbolja mimoza salata sa šargarepom ukoliko se ukupna količina namirnica podeli na dva dela, pa praktično imate po dva sloja. Mada, ukoliko nemate baš puno vremena za pripremu možete pripremati i na jednostavniji način, odnosno : red testenine, red šunke, kisele krastavčiće, šargarepu, pa jaja, naravno uz tanak sloj preliva preko svakog reda i majoneza na kraju salate.

Pre služenja, dobro ohladite mimoza salatu.

Tags: , , , , , ,