Kako napraviti bešamel sos za lazanje

Recept za pripremu bešamel sosa za lazanje

Ovaj ukusni sos u suštni predstavlja osnov ne samo za lazanje, već i za mnoge druge vrste testenina. Iako recept za bešamel sos za lazanje nije uopšte komplikovan, činjenica je da priprema dobrog bešamel sosa zahteva strpljenje.

Da bi ovaj sos zaista bio ukusan, neophodno je obratiti pažnju na tri stvari. Prvo, mleko koje koristite mora biti dobro ohlađeno, drugo bešamel sos je neophodno posoliti. I treće, najvažnije jeste da je neophodno neprekidno mešanje, kako bi bešamel sos bio bez gromuljica.

Ukoliko vas zanima kako napraviti bešamel sos za lazanje biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 l hladnog mleka
  • 7 – 8 supenih kašika mekog brašna
  • 1 ravna kafena kašičica soli
  • oko 100 gr putera

Kako se pravi bešamel sos za lazanje ?

Recept za pripremu bešamel sosa za lazanje je vrlo jednostavan, a ako pratite korak po korak biće vam još lakše da ga pripremite.

  1. Najpre zagrejte na umerenoj vatri puter.
  2. Kada se puter rastopi, dodajte brašno kao kada pravite zapršku. Vodite računa da ne počne da žuti, jer u tom slučaju bešamel sos za lazanje sigurno neće biti ukusan. Upravo iz tog razloga se preporučuje da se bešamel sos priprema uvek na ringli umerene jačine.
  3. Sada polako dodajte malo po malo mleka, uz neprekidno mešanje.
  4. Kada utrošite svu količinu mleka i dalje mešajte bešamel sos za lazanje. Zatim ostavite sos da virucka još kratko vreme ( 5 do 10 minuta je sasvim dodvoljno ) i sklonite sa ringle.
Tags: , , , , ,