Posna krem čorba od celera i praziluka

Recept za čorbu od celera i praziluka

Ukoliko želite da svojim ukućanima pripremite zdravo jelo, onda je recept koji smo izdvojili za vas defintivno pravi izbor. Pored toga što je posna krem čorba od celera i praziluka izrazito zdrava i puna vitamina, smatra se i da se može koristiti za mršavljenje. Pa čak i ako je ne koristite primarno za mršavljenje, ova domaća posna čorba je savršenog ukusa, uz to je bogata vitaminima, a pripremićete je vrlo lako, samo ukoliko budete pažljivo pratili recept koji možete pročitati u nastavku teksta.

Imajte na umu da je ovo osnovni recept, pa vi možete dodati i drugo povrće po svom izboru, a najbolje je da koristite sveže povrće koga u trenutku pripreme ima na pijacama. Tako, recimo možete krompir i šargarepu zameniti sa karfiolom, keljom ili graškom, a možete jednostavno na osnovni recept dodati povrće po izboru. Samo imajte na umu da ukoliko, na primer dodajete grašak, onda se tako pripremljena posna krem čorba od celera i praziluka ne smatra baš dobrim izborom za mršavljenje.

Ako vas zanima kako se pravi posna krem čorba od celera i praziluka, biće vam potrebni sledeći sastojci :

  • 1 veći koren celera i lišće od njega
  • 2 struka praziluka
  • 300 – 400 gr šargarepe
  • 2 krompira srednje veličine
  • 1 veza svežeg peršunovog lista
  • 2 – 3 veća sveža paradjza ili 400 – 500 ml soka od paradajza
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta

Kako napraviti posnu krem čorbu od celera i praziluka ?

  1. Najpre u slanoj vodi obarite iseckan koren celera i šargarepu, a na kraju dodajte i krompir. Kada povrće omekša, ocedite ga od vode, stim što tu vodu treba sačuvati za nalivanje čorbe. Prohlađeno povrće izmiksajte u blenderu ili izgnječite kao kada pripremate pire krompir.
  2. Praziluk iseckajte na sitne kockice, kao i paradajz. List celera i peršuna, takođe sitno iseckajte ili i njih izmeljite u blenderu.
  3. Zagrejte ulje, pa na tišoj vatri kratko propržite usitnjen praziluk. Vodite računa da ne zagori, jer će u tom slučaju posna krem čorba od celera i praziluka imati gorak ukus.
  4. Potom dodajte usitnjeno povrće, pa nalivajte vodom u kojoj se kuvalo povrće. Ako vam nestane te vode, možete dodavati i običnu vodu. Važno je da čorba virucka na tihoj vatri.
  5. Nakon 20 – ak minuta dodajte usitnjen paradajz, iseckan list celera i peršuna ( ukoliko ih niste dodali u blender ) i začine po ukusu, pa ostavite da posna krem čorba od celera i praziluka virucka još 10 – ak minuta.
Tags: , , , ,