Recept za kvas od cvekle

Kvas od cvekle za čišćenje jetre i uopšte organizma

Iako se ovaj čuveni prirodni napitak, za koji se smatra da vodi poreklo iz Rusije prvenstveno preporučuje za čišćenje jetre, činjenica je da kvas od cvekle pomaže uopšteno čišćenju organizma u celosti, te pored toga što čisti jetru, prvenstveno čisti i bubrege i creva. Smatra se da utiče na bolju probavu, te da čisti čitav organizam od otrova, ali i da pomaže kod ateroskleroze i visokog krvnog pritiska. Kako kvas od cvekle za jetru čisti organizam, kod nekih osoba se može dogoditi da dođe i do izbacivanja peska ili kamena iz bubrega. U principu, do sada nisu zabeleženi negativni efekti korišćenja ovog napitka.

Recept za pripremu ovog napitka je prilično jednostavan, a pije se tri puta u toku dana i to u količini od po 3 do 4 supene kašike, što je ukupno 9 do 12 supenih kapika svakoga dana. Kada ispijete celu teglu kvasa, trebalo bi da napravite tromesečnu pauzu, pa da onda opet ponovite tretman. I to isto ponovite još jednom, stim da je neophodno opet napraviti pauzu od tri meseca. Dakle, kvas od cvekle za jetru se koristi na sledeći način : prva doza – pauza od tri meseca – druga doza – pauza od tri meseca – treća doza. Smatra se da je nakon ovako sprovedenog tretmana, organizam u potpunosti očišćen od nagomilanih toksina.

Ukoliko vas zanima kako se pravi kvas od cvekle za jetru, biće vam potrebni sledeći sastojci :

  • 700 gr sveže cekle ( idealno je da koristite organski gajenu cveklu, ukoliko je moguće )
  • 2 supene kašike ražanog brašna
  • 200 gr šećera
  • 100 gr suvog grožđa
  • voda

Kako napraviti kvas od cvekle

Da biste počeli sa pripremom ovog lekovitog napitka, neophodno je i da pripremite staklenu teglu od 3 litra, sa širokim grlom. Takođe, ukoliko kvas od cvekle za jetru pripremate od organski gajene cvekle, ne morate je ljuštiti. Ali sve zavisi od vaših navika. Pojedinci čak ne čiste ni ” normalnu ” cveklu, ali mi ipak sa tim nismo saglasni.

A sada sledi recept :

  1. Cveklu operite, oljuštite, pa isecite na kockice ili tanje listiće ( kao za salatu ). Ređajte iseckanu cveklu u pripremljenu teglu.
  2. Dodajte ostale sastojke : ražano brašno, šećer i suvo grožđe.
  3. Ovako pripremljene sastojke treba potom da nalijete prokuvanom vodom, stim što je vrlo važno da ta prokuvana voda bude u potpunosti ohlađena.
  4. Zatim teglu zatvorite gazom ili plastičnim poklopcem. Ni u kom slučaju ne zatvarajte teglu metalnim poklopcem, jer mora da dođe do fermentacije. Ovako pripremljen napitak ostavite na toplom mestu da odstoji oko nedelju dana, odnosno dok se ne izvrši proces fermentacije. Vrlo je važno da svakoga dana po dva puta promešate kvas od cvekle za jetru i da ukoliko se pojavi pena u tegli, obavezno je skinete, a zatim opet poklopite napitak gazom ili plastičnim poklopcem.
  5. Kada prođe nedelju dana, odnosno kada se izvrši proces fermentacije kvas od cvekle za jetru treba procediti, a najbolje kroz gazu i čuvati u frižideru.
Tags: , , , ,