Sušeni paradajz u maslinovom ulju

U toplim letjim danima idealna nam je prilika da prikupumo povrće koje ćemo spremati u tegle. Savršen za takve prilike je mali paradajz čeri, koji nam može biti jako ukusno začinjena zimnica. To je sušeni paradajz u maslinovom ulju, za čiji recept sigurno imamo sastojke, ako ih pak nemamo veoma su lako dostupni.

Postupak pravljenja uopšte nije težak, lako ga prave i početnici u kuvanju, a zaista pruža veliko zadovoljstvo ukusa. Za ovaj domaći recept ne trebamo ni odvajati mnogo vremena ni truda, potrebno je samo dosta ljubavi prema ovom zdravom povrću, koji obiluje vitaminon C.Pored vitamina C, paradajz ima dosta lekovita svojstva, jer je jedan od prirodnih antioksidanata.

Upotreba sušenog paradajza je daleko poznata i kao prilog jelima, kao salata, a takođe se koristi i u samim pripremama raznih jela. Kada smo se naoružali voljom i zeljom da nas na jesen sačeka tegla prepuna dobrih i zdravih ukusa bacimo se na posao.

suseni paradajz.jpg1

Potrebni sastojci

  • od 15 do 20 čeri paradajza
  • 1 kašika sitne majčine dušice i dve vezice
  • 3 čenja belog luka
  • 1 kašika svežeg usitnjenog ruzmarina
  • 250 ml maslonovog ulja
  • 1 kašika šećera
  • malo kuhinjske soli
  • biber

Priprema u nekoliko koraka

Kada smo počeli sa pravljenjem ove zimnice najpre ćemo oprati i pripremiti čeri tako što ćemo svaki preseći na pola. Pleh u rerni potrebno je obložiti folijom i pažljivo ih ređati, tako da se međusobno ne dodiruju.Nakon toga prelićemo ih sa maslinovim uljem, i posuti po njima šećer, biber, so, majčinu dušicu i ruzmarin.

U zagrejanoj rerni na 100 stepeni sušimo naše čerije, dobrih 2 sata. Najbolje je početi prvo sa manjom temperaturom oko 50 stepeni, pa kasnije povećavati. Nakon dva sata ćemo isključiti rernu i ostaviti ih tu na toplom još narednih pola sata.

Za to vreme možemo pripremiti teglu temeljo je oprati vrućom vodom i ostaviti da se prosusi. Kada je spreman i paradajz i tegla nastavljamo sa radom. U čistu teglu na dno ćemo sipati prtohvat soli i bibera, a zatim poređati cele češnje belog luka i vezice majčine dušice. Sledeće što nas čeka je da poređamo fino osušeni paradajz, za koji ćemo se potruditi da pliva skroz u maslinovom ulju koje sipamo nakon ređanja. Vek sušenog paradajza koji se drži u ulju je oko 6 meseci, ukoliko smo ga skladištili u frižider.

Tags: , , , , ,