Piletina u umaku od gljiva

Nezaobilazna kombinacija piletine i šampinjona uvek je dobro došla na našoj trpezi, naravno ukoliko smo ljubitelji jela od gljiva. Da bismo ovaj recept pretočili u malo remek delo ne moramo biti posebni umetnici, jer nije previše zahtevno. Veoma lako i brzo se priprema i sprema. Za pravljenje ovog kaloričnog specijaliteta potrebno je izvdojiti samo oko 30tak minuta.

Piletina u umaku koju koristimo može biti i pikantna u zavisnosti od ukusa, mada mislim da je najbolje da bude ne ljuta u ovoj kombinaciji. Dovoljno će piletini dati čar fenomenalan kremasti umak, koji je jako jednostavan za pripremu.

Ovo je idealan recept ukoliko smo prezaposleni ili pak imamo ne najavljene goste. Za tili čas naša trpeza izgledaće bogatija. Piletina spremljena na ovaj način svakako će odavati utisak kao da smo se mnogo više trudili oko nje.piletina u umaku od gljiva.jpg1

Potrebni sastojci

  • 1 kg pilećeg belog mesa
  • 500 g šampinjona
  • 500 ml pavlake za kuvanje
  • malo luka
  • kuhinjska so
  • vegeta
  • biber
  • ulje

Kako se pravi piletina u umaku od gljiva

Prvi zadatak nam je da isečemo piletinu na tanke komade. Začinima začinimo svaki ponaosob i ostavimo par minuta. Ovim navedenim začinima možemo dodati i još neke druge ukoliko želimo, zavisi od ukusa. Nakon toga proprzimo malo luka na ulju, pa mu pridružimo i pileće meso.

Nakon kratkog prženja na luku izvadimo piletinu sa strane i u isto to ulje u kojem se ona pekla ubacimo, ne mnogo sitne, komade šampinjona. Potrebno je malo dodati im vode i soli i pavlaku za kuvanje i ostaviti ih da se kuvaju od 5 do 10 minuta. Nakon toga naš beli umak od gljiva je spreman.

Piletinu koju smo prethodno malo prepržilli, ređamo u vatrostalnu posudu i prelijemo je napravljenim umakom. Preko svega toga možemo narendati sira i peći u rerni na 180 stepeni. Nakon samo 15 minuta naš specijalitet je spreman, fantastično miriše i izgleda veličanstveno.

Piletinu u umaku možemo poslužiti sa njokama, sa raznim vrstama makarona ili jednostavno kao prilog dodati im mnoge vrste salata, rižu ili pak pire krompir.

Tags: , , , ,