Jagnjeće pečenje iz rerne

Kada se pomene pečenje generalno većina nas pomisli na neku prazničnu atmosferu ili neka slavlja. Ukoliko smo gurmani i volimo masno fino pečenje, postoji dosta tradicionalnih recepata koji uopšte nisu komplikovani za pripremu u kućnim uslovima.

Priprema koju zahteva ovaj recept je zaista minimalna, u poređenju koliku slast će nam pružiti direktno iz rerne. Ne moramo odvojiti ni preterano mnogo vremena, već se naoružati dobrim raspoloženjem i krenuti u kulinarsku pustolovinu zvanu jagnjeće pečenje od kojih će svima krenuti voda na usta.

Jedan od začina koji je neizbežan i fenomenalno se spaja sa ovim pečenjem jeste ruzmarin, kojeg ćemo koristiti za pripremu ovog specijaliteta. S obzirom da je ovo masno i kalorično jelo ne bi trebalo da se kombinuje sa drugim jakim namirnicama, već sa laganim salatama i raznim sosovima.jagnjetina

Potrebni sastojci

  • jagnjeći but
  • 5 čenova belog luka
  • 2 kg mladih krompirića
  • 200 ml maslinovog ulja
  • ruzmarin
  • biber
  • šaka morske soli

Kako napraviti ukusno jagnjeće pečenje iz rerne

Najpre ćemo jagnjeći but dobro oprati i u njega utrljati morsku so i biber. Sledeći zadatak nam je da stavimo iglice ruzmarina i umotamo but u aluminijumsku foliju. Tako pripremljen jagnjeći but potrebno je da odstoji nekoliko sati u frižideru.

Kada prođe to vreme njegovog mirovanja, prelićemo ga maslinovim uljem i položiti ga u tepsiju. Za njegovo pečenje nije potrebno zagrejavati rernu, već se stavlja u hladnu rernu i onda je podesimo na 180 stepeni. Ovim postupkom dobijamo to da će se naše pečenje peći dosta sporije, ali samim tim biće i dosta sočnije.

Predviđeno vreme prvog dela pečenja je oko 60 minuta, u zavisnosti od naše rerne. Nakon toga dodaćemo mu malko vode i okrenuti ga da se ravnomerno ispeče. Moramo biti oprezni da bi izbegli opekotine i pečenje okretati isključivo hvataljkom. Posle 30 minuta pečenja sa druge strane, potrebno je opet ga okrenuti i zaliti malo saftom od pečenja, koji se razlio po tepsiji.

Dok se jagnjeće pečenje krčka i njegov neodoljivi miris širi, možemo obariti jako kratko mlade krompiriće i pridružiti ih mesu. Pitate se sada zašto prvo barimo krompiriće? Odgovor je da će prethodno obareni mladi krompirići upiti manje ulja i tako biti ukusniji i sočniji. Nakon što smo ubacili krompiriće sve to zajedno pečemo još nekih 30 minuta.

Vreme, u kojem s nestrpljenjem iščekujemo da naš kulinarski poduhvat bude gotov, iskoristićemo da sitno iseckamo čenove belog luka. Kada je pečenje jagnjetine pri samom kraju, dodaćemo mu taj usitnjeni beli luk i nakon toga ostaviti sve da se naša jagnjetina fino opusti minimum 15 minuta, jer će na taj način biti još ukusnija i mekša. Na kraju nam preostaje da sečemo pečenje i uživamo u istom.

Tags: , , , ,