Posni kolači sa orasima

Kolači sa orasima koje nazivamo orasnicima su jako ineteresantni, brzi i ukusni. Takođe su i posni sitni kolači, veoma pogodni za neko slavlje kada je trpeza posna, pa sam vam iz svih tih razloga pripremila jedan recept koji će nam pojasniti kako se prave suvi, a ukusni posni kolačići.

Orasnice su jako jednostavni kolači, koje može napraviti zaista bio ko, čak i onaj ko nema baš nikakvo iskustvo u kulinarstvu. Naravno da biste zavoleli ovaj domaći dezert potrebno je da osećate barem malu dozu ljubavi prema orasima.

Moji ukućani i nisi veliki obožavaoci oraha, ali ovaj dezert veoma vole i jako mu se raduju, tako da ga često pravim i kada nije vreme posta. Neodoljivi ukus oraha i slatkog testa, većinu vas sladokusaca osvojiće već nakon prvog zalogaja.

Orasnice jednostavno plene i mirisom i ukusom, a tako malo vremena oduzimaju onom ko ih pravi. Tako da možete i u žurbi napraviti ovu poslasticu, nećete pogrešiti. Sada je vreme da zajedno proputujemo kroz naredni tekst i saznamo kako se prave orasnice bez jaja i mleka.orasnice

Potrebni sastojci za pripremu:

  • 600 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g posnog margarina
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Kako napraviti posni kolači sa orasima

Najpre ćemo rukom jediniti margarin i šećer u prahu. Onda toj masi dodajemo prašak za pecivo, brašno i mlevene orahe. Tu smesu koju smo dobili potrebno je mesiti svo vreme, sve dok ona ne počne da se odvaja od činije.

To je cela filozovija pravljenja testa za orasnice. Prosto je ,zar ne? Sledeće što nas čeka da napravimo jeste da ispečemo naše orasnice. Potrebno je imati kalupe za orasnice ili pak modlice za kiflice. Napunimo te kalupe ili modlice do pola i stavljamo ih u prethodno zagrejanu rernuna 160 stepeni, da se peku narednih 10 minuta.

Ukoliko želite i volite pre nego što stavite ukusne orasnice da se peku možete ih posuti sitno seckanim orasima, radi jačeg ukusa, a i dekorativnije je. Još jedna varijanta je da ih pospete šećerom u prahu, to već ostavljamo mašti i ukusu na volju.

Znam, sada vas mami njihov opojni miris. Navalite na vaše orasnice i uživajte u trenutku koje vam one pružaju. Prijatno!

Tags: , , , , , , , ,