Punjene zapečene palačnke sa sirom i šunkom

Palačinke jedno od omiljenih jela većini nas. Mogu se pripremati zaista na dosta načina, i uz malo mašte i truda mogu postati pravi specijalitet. Pripremila sam za vas recept koji će nam otkriti kako da napravimo zapečene, punjene palačinke sa sirom i šunkom.

Možemo ih poslužiti kao toplo predjelo ili pak kao glavno jelo, jer su zaista fanstastičnog ukusa i retko ko može da im odoli. Priprema punjenih palačinki je veoma jednostavna i ne iziskuje ni preterano kulinarsko znanje, a ni mnogo vremena.

Sada ukoliko ste spremni da napravite najbolje punjene palačinke i ostavite bez daha sve ljubitelje istih, pođite sa mnom da zajedno prođemo nekoliko koraka, kako bismo ih napravili. Počećemo kao i uvek od pripremanja namirnica koje su nam neophodne.zapečene palacinke

Potrebni sastojci za pravljenje palačinki

  • 2 jaja
  • 200 g brašna glatkog
  • soli
  • 400 ml mleka

Za fil nam je potrebo:

  • 250 g sira Gaude ili Trapista
  • 200 g šunke
  • origano
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 pavlaka za kuvanje
  • pola konzerve paradajza po želji

Kako napraviti najbolje zapečene palačinke sa sirom i šunkom

Kada krenemo u ovu pustolovinu najpre će nam trebati mikser. Pomešamo mleko, jaja i so, a zatim ih fino penasto umutimo mikserom. Onda lagano dodajemo brašno u sve to, trudeći se naravno da nam ne ostane uopšte grudvica. Kada smo dobili glatku masu, na vrelom ulju ispečemo palačinke. Od ove mere uglavnom ispadene 8 palačinki.

Sledeće što nam je na spisku da uradimo je da izrendamo šunku i sir, a paradajz iseckamo na sitne kockice. Sve te sastojke dobro promešamo, zatim dodajemo pavlaku i origano i opet sve fino promešamo, kako bi se sve lepo sjedinilo. Jedan deo sira koji smo izrendali ostavljamo sa strane, kako bi nam ostalo za posipanje palačinki.

Sada smo došli do punjenja naših palačinki. U svaku palačinku stavimo po dve kašike fila i uvijemo ih tako da nam krajevi budu unutra, kako nam fil ne bi iscureo izvan. Vatrostalnu tepsiju nauljimo ili je premažeo maslacem i ređamo palačinke.

Na kraju prelijemo pripremljene punjene palačinke sa pavlakom za kuvanje i sa narendanim sirom i sve to začinimo sa jednim prstohvatom origana.

Rernu zagrejemo na najjjaču temperaturu i ostavimo palačinke da se zapeku od 10 do 15 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Videćemo, kada nam palačinke poprime zlatno žutu boju spremne su da ih izvadimo.

Mirisne sočne palačinke sada su spremne za posluživanje. Nadam se da sam vam pomogla u spremanju ovog vrsnog jela i ostalo mi je još samo da vam poželim prijatan obrok. Uživajte!

Tags: , , , , , ,