Lignje sa krompirom

Zamislite saft čiji vas miris podseća na more. Kada pričamo o morskim specijalitetima većina nas prvo pomisli na ukusne lignje. Donosim vam jedan recept koji će vam otkriti kako da napravite lignje s krompirom iz rerne. Ovo je jedan, mogu slobodno da kažem, najlakši morski specijalitet za spremanje.

Priprema je krajnje jednostavna i za tili čas možete se naći na obali mora. Lignje mogu spremati i oni koji nemaju iskustva u kulinarstvu, kao i oni koji nemaju mnogo vremena koje bi odvojili za spremanje ručka.

Ukoliko ste ostali bez ideja šta biste spremali za večeru ili ručak ovo jelo je idealno za vas. Voleće ga i stariji i mlađi ukućani, a fantastičan je i za posluživanje dragih gostiju. Belo vino činiće ga još veličanstvenijim i ukusnijim. Da vam više ne bih dosađivala sa objašnjavanjima, bolje je da počnemo da pripremamo namirnice koje su nam neophodne za spremanje lignji sa krompirom.lignje

Potrebni sastojci za pripremu lignji sa krompirom

  • 500 g očišćenih, tj. 1 kg smrznutih neočišćenih lignji
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1,5 kg krompira isečenih na kolutove
  • 1 puna kašičica vegete
  • 4 čena belog luka
  • 150 ml suvog belog vina
  • sitno iseckan svež peršunov list
  • maslinovo ulje
  • kuhinjska so
  • mleveni biber

Kako spremiti lignje sa krompirom iz rerne

Ukoliko ste koristi smrznute lignje, pre pripreme naravno odledite ih u frižidru, a neočišćene poluzaleđene očistite. Ako vam se lignje čine velike možete ih iseći na pola ili staviti cele sa pipcima, taj izbor već ostavljam na vama.

Isečen krompir na kolutove, beli luk na listiće i crni luk na rebarca stavimo u pleh za pečenje. Pleh bi bilo poželjno da bude 20×35 cm, da bi krompir mogli da poređamo fino, u dva reda. Nakon ređanja krompir prelijemo sa većom količinom maslinovog ulja.

Krompiru i ulju dodajemo biber, vegetu i so i dobro sve to promešamo, najbolje sa rukama kako bi se sve lepo sjedinilo. Lignje isto prelijemo uljem i posolimo po ukusu, a zatim ih lepo rasporedimo po krompiru. Uz ivicu pleha sipamo belo vino i na kraju prelh poklopimo aluminijumskom folijom.

Rernu uključimo i zagrejemo na 250 stepeni i pečemo lignje nekih 45 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Nakon tog vremena skinemo foliju i sve još jednom promešamo. Nemojte da vas zbuni dosta tečnosti u plehu, jer lignje same od sebe puste vodu. Bez folije pečemo ih još 15 minuta.

Kada naš specijalitet bude gotov, prebacimo ga ih pleha u činiju i poklopimo je. Lignje bi trebale da odmore nekih pola sata tako prekrivene, jer će na taj način sva tečnost postati gušća i ukusnija. Lignje spremane na ovakav način idealno idu servirane uz beli hleb.

Sada sipajte po čašu belog vina i uživajte u svom morskom specijalitetu. Prijatno.

Tags: , , , , ,