Tufahije sa medom i orasima

Poslastica koja je posebno draga žiteljima Bosne i onima koji su ih jeli u detinjstvu, kao što su Tufahije sa medom i orasima, svakako, probudiće lepa osećanja. Za ovaj kolač postoje zaista mnogi recepti, a recept koji sam vam ja pripremila doneće vam prave bosanske, tufahije i otkriti kako se pravi ovaj vrsni kolač.

Priprema ovog i na izgled prelepog kolača nije uopšte komplikovana. Ne treba veliko znanje u spremanju kolača, samo malo volje i ljubavi prema slatkim zalogajima. Sve što se radi pravo iz srca mora da uspe. Bosanske tufahije su kolači koji imaju dušu i svojom jednostavnošću u stanju su da probude sva čovekova čula.

Fantastična kombinacija ukusa, neodoljivog mirisa i neverovatne lakoće nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prepustite se njenim ukusima, pustite neka vas povede u jednu dugu šetnju čaršijom, osećaćete se fantastično. Prelepoj kombinaciji ukusa jabuke, meda i oraha vraćaće te ponovo, u to sam sigurna.

Potrebni sastojci za pripremu Tufahija sa medom i orasima

  • 100 g oraha
  • 8 komada jabuka
  • 700 g šećera
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika meda plus
  • 700 g vode
  • voda

Priprema sočnih bosanskih Tufahija

Na početku naše šetnje po čaršiji prvo je potrebno samleti orahe veoma sitno. Zatim orahe sjediniti sa dve kašike meda . Umutiti šlag i u smesu od meda i oraha dodati i dve kašike istog.

Za sledeći korak trebaće nam neka dublja šerpa. U nju ćemo sipati vodu, šećer, pola limuna i vanilin šećer. Sve to stavljamo na umerenu vatru sve dok ne proključa. Dok čekamo da smesa provri nećemo gubiti vreme, već ćemo ga iskoristiti da oljuštimo i izdubimo jabuke.

Nakon što je smesa prokuvala u nju stavljamo pripremljene jabuke i pustimo ih da se kuvaju narednih 10 minuta. Veoma je bitno da se jabuke ne prekuvaju kako se ne bi raspale. Možete probati viljuškom da bi ste bili sigurni, jer je ipak vreme kuvanja odokativno.

Skuvane jabuke izvadimo iz slatke smese i ostavimo ih da se dobro ohlade. Smesu sačuvajte jer nam je potrebna za kasnije. Svaku jabuku ponaosob puniti pripremljenim filom od meda i oraha, zatim ih ukrasiti šlagom i posuti orasima. Smesu u kojoj su se jabuke kuvale naliti u tepsiju i ostaviti tufahije da uživaju u njoj.

Naša šetnja čaršijom se završena. Nadam se da ste uživali i da ćete tek uživati u slatkim zalogajima svojih neodoljivih tufahija.

Tags: , , , , , ,