Lava kolač sa nutelom

Čokoladni Lava kolač uvek je bio misterija za mnoge sladokusce, koji se nisu usuđivali praviti ga. On delije zaista komplikovan, ali to je samo privid. Kada se upustite u ovu čokoladnu alvanturu shvatićete da uopšte ne zahteva neko preveliko znanje. Priprema ovog kolača je čak pa više veoma laka, jedino na šta treba obratiti pažnju je da čokolada koja se koristi bude fina i kvalitetna.

Kada smo ustanovili da je mogu praviti i početnici, trebamo se osvrnuti i na utrošeno vreme, koje je zaista minimalno. S obzirom da se veoma brzo priprema lava kolac sa nutelom idealan je izbor za žene koje ne mogu mnogo vremena provesti u kuhinji. Takođe odličan izbor su ukoliko vam se najave iznenadni gosti, koje biste počastili sa ovom idealnom poslasticom.

Recept koji sam pripremila pokazaće nam kako da napravimo lava kolač, ali bez brašna i bez maslaca. Zanimljiva priprema, još zanimjiviji ukus. Počnimo sa pripremom idealnog dezerta od čokolade.

Potrebni sastojci za pravljenje Lava kolača sa nutelom

  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 66 ml jogurta
  • 70 g tamne čokolade, plus još tri kockice
  • 2 supene kašike nutele

Kako nappraviti fantastičan Lava kolač sa nutelom

Odmah na početku pripremanja, spremićemo silikonske kalupe u kojima će se peći kolačići. Mogu se nauljiti da bi se lakše izvadili, mada nije neophodno. Dok se rerna greje na 220 stepeni, prvo je potrebno otopiti 70 g čokolade. U otopljenu čokoladu dodati dve kašike nutele.

Od belanca se zatim umuti mikserom čvrst beli sneg. U drugoj činiji umutiti žumanca sa šećerom i jogurtom. Dodavati kakao i otopljenu čokoladu sa nutelom. Sledeći korak je sjedinjavanje ove dve smese. Najpre se jedna kapika belanaca sipa u čokoladnu smesu, a onda lagano uz neprestano mešanje cela smesa od belanaca meša se sa drugom.

U svaki kalup sipa se smesa do 1/3, nakon čega se na svaki stavlja po kocka čokolade, pa odozgo opet smesa do 2/3 kalupa. Ove kockice čokolade na sredini učiniće da unutar kolača ostane malo tečne čokolade. Kolač peći od 8 do 10 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Nakon što se uverite da su kolači dovoljno pečeni izvadite ih iz modlica. Možete ih poslužiti sa višnjama, sokom od limuna ili narandže, ili pak sa sladoledom od vanile. Izbor je vaš.

Prijatno, uživajte u svom čokoladnom carstvu.

Tags: , , , , , , , , ,