Baklava sa plazmom i kikirikijem

Baklava je uvek dobrodošla poslastica. Može se praviti na više načina, a s obzirom da moji ukućani nisu preveliki ljubitelji oraha, ovaj recept nam je uvek dobrodošao. On će nam pokazati kako se pravi baklava sa plazmom i kikirikijem.

Da bi se ova ukusna rolovana baklava našla na vašoj trpezi ne treba vam veliko iskustvo, niti ćete morati da odvojite mnogo vremena. Veoma je brza i laka, a što je najvažnije pružiće vam mnogo zadovoljstva. Prepustite joj se, neka vas odvede u zemlju poslastica i slasti. Probudiće sva vaša čula.

Ovaj recept je vrlo ekonomičan i pratičan. Ukoliko želite da vaša baklava bude posna, koristite samo biljni margarine i posnu plazmu uz ostale sastojke. Pređimo na odvajanje namirnica, pa da se upustimo u ovu slatku pustolovinu.

Potrebni sastojci za pripremu baklava sa plazmom i kikiriijem

  • 600 g kora za pitu
  • 150 g mlevene plazme
  • 800 g šećera
  • 0,9 l vode
  • 2 dcl ulja
  • ½ margarina
  • 150 g kikirikija

Kako napraviti rolovanu baklava sa kikirikijem i plazmom

Na početku avanture potrebno je pomešati mleveni keks i mleveni neslani kikiriki. Umesto kikirikija može se koristiti i badem, lešnik ili orasi po želji, to već zavisi od ukusa i želja. Sve to lepo promešati kako bi se keks i kikiriki dobro promešali.

Kore ređati, a ovu mešavinu stavljati preko svake druge kore i motamo je u rolat, koji ćemo iseći na manje komad. Ovaj postupak ponavlja se sve dok imamo kora i sastojaka. Sad kad smo završili ovaj korak prelazimo na topljenje margarina sa 2 dcl ulja. Sa otpoljenim margarinom prelijemo baklavu, koja je tada spremna za pečenje.

Rernu ugrejemo na 200 stepeni i ečemo našu rolovanu baklavu dok ne porumeni, uglavnom oko 15 minuta. Kada je baklava dovoljno pečena, ostavimo je da odmori pa za to vreme pripremamo preliv.

U 0,9 l vode stavimo 800 g šećera i stavimo na vatru dok ne provri. Tim vrućim prelivom prelijemo baklavu. Kada se ohladi naš desert spreman je za osluživanje.

Još mogu samo da vam poželim prijatno i da uživate u svakom slatkom zalogaju.

Tags: , , , , ,