Recept za rahat lokum sa orasima

Sigurno vam se nebrojano mnogo puta desilo da kad odete u kafić, uz naručenu domaću kafu dobijete i rahat lokum da se zasladite. To tako treba. To je tradicija. A tradiciju ne treba prekidati, čak ni kada kod kuće pijete svoj omiljeni kofeinski napitak.

Ne, ne morate ići u prodavnicu da kupite rahat lokum sa orasima. Idite u prodavnicu da biste nabavili sastojke da napravite najbolji domaći rahat lokum sa orasima koji ćete jesti uz kafu sa komšinicom, a kada vas bude pitala gde ste ga kupili, vi podelite ovaj recept sa njom. Zašto da ne podelite ovaj recept sa drugima, kada je pre svega veoma jednostavan i ukusan?

A sada, papir i olovku u ruke i počnite da beležite šta vam je potrebno da napravite najbolji rahat lokum sa orasima koji ste dosad probali.

Sastojci za pripremu

  • 1 jaje
  • 250 g putera
  • 400 g brašna
  • 250 g oraha
  • 150 g šećera u prahu

Kako napraviti lokume sa orasima

Veoma lako. Dobro izmiksajte puter i jaja mikserom. Dodajte šećer u prahu, orahe i na kraju brašno. Smesa treba da bude gustine kao za hurmašice.

Kada sve sastojke izmiksate, pecite smesu na 180⁰C 10-ak minuta, pa onda smanjite temperaturu na 120⁰C i nastavite da pečete još nekih 20-25 minuta kako bi se lokumi isušili. Pazite da budu svetle boje.

Sada kada ste ih ispekli, sačekajte da se malo ohlade i uvaljajte ih u šećer u prahu.

Ostalo vam je još jedno ‒ da skuvate kafu i pozovete komšinicu da degustirate ovaj tradicionalni domaći slatkiš jer su rahat lokumi idealni za konzumiranje uz kafu, čaj, ali i za prilike poput onih kada vam dođu gosti i treba da ih poslužite nečim što ste sami napravili. Domaće je najbolje. Prijatno i uživajte sa svojim prijateljima.

Tags: , , , , , ,