Pita sa pečurkama i prazilukom

Za sve one domaćice koje žele da otkriju novu kombinaciju ukusa za jelo, a da pri tom pripreme za malo vremena neko jelo, recept koji možete da pročitate u nastavku našeg teksta je idealan. Uz to, ova pita sa prazilukom, odnosno pita sa pečurkama je izvrstan izbor za vreme posta, jer se može pripremati sa drugačijim prelivom.

U osnovi, recept je za mrsnu pitu, uzevši u obzir da se peliva, kao i većina ostalih prelivom od pavlake i jaja. Međutim, možete je preliti i samo rastvorom kojim prskate kore, pa je možete koristiti i za posne slave, recimo ili ukoliko postite. Posebno ukoliko odlučite da uvrstite ovu pitu u predjelo za neku od posnih slava, dobro je da je pospete susamom, kimom ili makom, kako bi izgledala još lepše.

Pita sa pecurkama

Recept za pripremu ove pite je vrlo jednostavan, a od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 500 gr kora za pitu
  • 700 gr šampinjona
  • 2 struka praziluka
  • 100 ml kisele vode ( ili 1/2 kesice praška za pecivo )
  • 2 jajeta
  • 1 kisela pavlaka
  • 50 ml mleka
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta
  • susam, kim, mak ( po želji, za posipanje )

Kako se pravi pita sa pečurkama i prazilukom?

Da ne bi bilo zabune sa pitanjima koja muče mnoge domaćice, poput onih kako napraviti neko jelo, ili u ovom slučaju pitu, pokušali smo da pojasnimo recept što je više moguće. Zato je dovoljno da pratite recept prema navedenim koracima i sigurno će i vaša pita sa pečurkama i prazilukom biti savršenog ukusa.

  1. Prvo prirpemite fil: operite pečurke i praziluk. Zatim pečurke iseckajte na listice, a praziluk možete i na krugove ili na sitnije.
  2. Zagrejte ulje, pa kratko propržite praziluk. Dodajte pripremljene pečurke, pa ostavite na tišoj vatri da se dinstaju dok ne ispari sva voda. Na kraju začinite fil po ukusu.
  3. Dok se pečurke dinstaju vi pripremite preliv za ovu pitu, tako što ćete pomešati kiselu vodu i malo ulja. Ukoliko, pak nemate kiselu vodu, možete jednostavno razmutiti prašak za pecivo u 100 ml obične vode, pa dodati ulje. Ovim ćete prskati svaku koru, kako vaša pita sa pečurkama i prazilukom ne bi bila suva.
  4. Podmažite posudu u kojućete ređati pitu. Pokrijte dno posude jednom korom, a jednu obavezno ostavite da njom prekrijete pitu kada završite ređanje.
  5. Sada poređajte pitu, jednostavno na sledeći način: kora, preliv sa kiselom vodom, kojim poprskate koru, zatim dil sa pečurkama i sa prazilukom, pa opet istim redom, dok ne utrošite sav materijal. Pokrijte pitu korom koju ste odvojili na početku, pa je dobro ” ušuškajte “.
  6. Ovako pripremljenu pitu isecite oštrim nožem na pračiće željene veličine.
  7. Sada pripremite preliv za pitu. Umutite ( najbolje mikserom ) jaja, pa dodajte pavlaku i mleko. Sve zajedno dobro sjedinite. Ovim prelivom prekrijte pripremljenu i isečenu pitu, vodeći računa da ga ravnomerno rasporedite. Ukoliko želite, možete je posuti susamom, kimom ili makom.
  8. Dobro zagrejte rernu, pa pecite pitu dok ne porumeni. Izvadite je iz rerne i sačekajte da se malo ohladi, pre nego što je servirate.
Tags: , , , ,