Proja sa jogurtom i pavlakom

Svaka od nas je bivala u situaciji da naiđu nenajavljeni gosti. A kako je u srpskim kućama običaj da čak i nenajavljeni gosti moraju biti lepo posluženi, definitivno ste se tada pitale kako napraviti neko brzo posluženje. E, pa jedno od mogućih rešenja, koje će vam biti od pomoći u ovakvim situacijama sigurno je recept koji smo pripremili za vas. Brza proja sa jogurtom i pavlakom, pored toga što se izuzetno lako priprema je ukusna gotovo kao i prava proja sa sirom. Uz to, sastojci koji su vam potrebni za njenu pripremu su mahom oni koje većina domaćica i ima u kući, pa ne morate još da jurite u kupovinu kako biste je pripremili. Dovoljno je što imate nenajavljene goste i što ne znate šta i kako napraviti, a da bude brzo i ukusno, još vam samo fali da morate i u kupovinu. Zato je brza proja sa jogurtom i pavlakom idealna za ovakve situacije, što naravno ne znači da je ne možete pripremati i za uobičajeni doručak, na primer.

Ako vam se čini da je recept, a samim tim i proja sa jogurtom možda neadekvatan za vaše goste, uvek možete dodati u nju i malo seckane šunke u nju ili sitno iseckane slanine ili, pak sitno iseckan peršun, kako bi vaša proja sa jogurtom i pavlakom bila ne samo brza, već i ukusnija i drugačija od uobičajene, a vaši gosti će sigurno misliti da ste proveli sate i sate pripremajući je.

Proja sa jogurtom

Da bi ste pripremili ovakvu proju, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 5 jaja
  • 100 gr kukuruznog griza
  • 100 gr kukuruznog brašna
  • 100 gr pšeničnog brašna
  • 2 kisele pavlake
  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 100 ml kisele vode ( ili 1 kesica praška za pecivo razmućenog u 100 ml obične vode )
  • so
  • susam, kim, mak ( po želji, za posipanje )

Kako se pravi brza proja sa jogurtom i pavlakom?

  1. Prvo umutite jaja mikserom, pa dodajte pavlaku, jogurt i kiselu vodu. Sve zajedno dobro sjedinite , ali pri maloh brzini miksera, jer će prskati ukoliko mutite na većoj brzini.
  2. Zatim dodajte sve tri vrste brašna, pa sve dobro sjedinite.
  3. Na kraju dodajte so i ulje, pa blago promešajte da se sve sjedini.
  4. Dobro podmažite pleh u kome ćete peći proju ili ga obložite masnim papirom za pečenje. Izlijte smesu u pleh, pa ako želite pospite susamom, kimom ili makom.
  5. Rernu dobro zagrejte, pa pecite proju dok ne porumeni.

Ukoliko želite da vaša proja sa jogurtom i pavlakom bude, da tako kažem bogatija, dodajte joj sitno seckanu šunku, slaninu ili peršunov list. Samo vodite računa kada dodajte ove sastojke da ni u kom slučaju smesu ne mutte mikserom, već sve nlago sjedinite kašikom. Takođe, obratite pažnju na količinu soli, naročito ukoliko dodajete slaninu, kako vaša proja sa jogurtom i pavlakom ne bi bila previše slana.

Ovako pripremljena proja sa jogurtom i pavlakom, po želji se može pripremati i u specijalnom plehu za mafine, kako bi bila što efektnija za vaše goste. Ne zaboravite samo da dobro podmažete kalup ili da ga obložite papirnim korpicama za mafine.

Tags: , , , , ,