Recept za domaći sok od jagoda

Kako napraviti sok od jagoda bez konzervansa

Ako želite da obradujete svoje ukućane, a posebno mališane, onda je pravo vreme da razmišljate o tome kako napraviti domaći sok od jagoda, bez konzervansa. Sezona domaćih jagoda samo što nije počela, pa pored uživanja u jelu ovog predivnog voća, možete ga pripremiti vrlo lako i uživati i tokom nastupajućih meseci u ispijanju vrlo ukusnog soka od jagoda.

Poznato je da je period konzumiranja ovog voća vrlo kratak, pa se zato većina domaćica trudi da ostavi za naredne mesece domaći sok od jagoda. Važno je samo pripremiti ga na pravi način kako bi se održao, pa ga zato možete pripemiti i bez konzervansa.

Ako želite da saznate kako se pravi domaći sok od jagoda, bez dodatka konzervansa, pročitajte recept koji smo za vas pripremili u nastavku teksta. Imajte na umu da pripremanje soka od jagoda ne iziskuje nikakav poseban napor, ako izuzmete čišćenje ovog predivnog voća.

Ukoliko imate blender u kome možete ispasirati jagode, biće vam potrebno još manje vremena za pripremu domaćeg soka od jagoda. U našem receptu je dana količina za 3 kg voća, a vi je možete povećavati ili smanjivati u skladu sa vašim potrebama. Imajte na umu da ispadne, otprilike polovina količine soka, to jest od recimo 3 kilograma voća, bi trebalo da dobijeto oko 1,5 litara domaćeg soka od jagoda.

Za pripremu domaćeg soka od jagoda, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 kg jagoda
  • 600 – 800 gr šećera
  • 3 kesice limuntusa
  • voda

Priprema:

  1. Voće očistite i dobro operite. Vodite računa da plodovi koje ćete koristiti za pripremu domaćeg soka od jagoda treba da budu zdravi.
  2. Očišćeno voće nalijte sa 2 litra vode i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko pola sata, nakon što provri.
  3. Zatim jagode izgnječite kao za pire krompir ili izmiksajte u blenderu.
  4. Dodajte šećera po ukusu i 3 kesice limuntusa. Nalijte sa 3 litra vode i ostavite na tihoj vatri da provri.
  5. Flaše sterilišite u rerni, pa čim sok provri sipajte ga u pripremljene flaše.
  6. Ako ne želite da dodajete konzervans, možete flaše poređati u veću šerpu u koju ste nalili vode toliko da dolazi do grlića flaša. Šerpu stavite na tihu vatru i ostavite da vri 15 – ak minuta.
  7. Flaše sa ovako pripremljenim sokom ostavite da se same potpuno ohlade i odložite ih u tamnu i, po mogućstvu hladniju prostoriju.
Tags: , , , , , ,