Zapečene makarone sa sirom i jajima

Kada se uželite lagane i brze večere zapečene makarone sa sirom i jajima uvek su dobrodošle. Nalik su na pitu sa sirom, mekane, sočne i ukusne, a trebaće vam mnogo manje truda nego za pitu. Ovaj recept je verovatno većini vas poznat, ali pošto moji ukućani obožavaju ovakve makarone, rešila sam da ga podelim sa vama.

Priprema zapečenih makarona je veoma jednostavna i mogu ih spremati i početnici, jer one ne iziskuju ni previše znanja ni truda. Njihov miris širiće se vašim domom za samo 45 minuta, tako da i ako ste u škripcu sa vremenom, ovaj recept je idealan za vas.

Makarone sa sirom i jajima možete poslužiti i kao večeru, a takođe su odlične i za dobar početak dana. Kod nas u kući bilo je dana kada se ovo jelo konzumiralo i za ručak, jer ih moja deca prosto obožavaju.

Sada je vreme da se podsetimo kako da spremimo ukusne makarone, svima dobro znane.makaroni sa sirom

Potrebni sastojci za pravljenje zapečenih makarona sa sirom i jajima

  • 500 g makarona
  • 500 g sira starijeg ili fete
  • 5 jaja
  • 170 ml mleka
  • malo soli
  • malo ulja

Kako napraviti makarone sa sirom i jajima u rerni

Započećemo ovaj lagani poslić kuvanjem makarona. Skuvaćemo ih u slanoj vodi po upuststvu sa njihove kesice. Neko okvirno vreme kuvanja makarona generalno je oko 10 minuta. Ukoliko ćete koristiti fetu, ne morate mnogo posoliti vodu za makarone, jer će svakako biti slanije od sira.

U jednu dublju posudu umutimo jaja, dodajemo im sir koji smo prethodno izgnječili viljuškom, 3 kašike ulja kao i malo mleka. Ja soli nisam dodavala, jer sam koristila slani sir, a vi možete po želji dodati i malo soli.

Dobijenu smesu sipamo preko skuvanih makarona i dobro ih pomešamo kako bi se sve lepo sjedinilo.

Tepsiju u kojoj ćemo ih peći fino nauljimo i prespemo u nju smesu sa pripremljenim makaronama.

Rernu zagrejemo na 200 stepeni i pečemo makarone oko 20 minuta, u zavisnosti od rerne. Ukoliko ste ljubitelj hrskavog i volite da bude više zapečeno, nekoliko minuta pred kraj pečenja pojačajte temperaturu rerne na 220.

Kada vaše zapečene makarone budu gotove, ostavite ih malo na sobnoj temperaturi da se odmore i prohlade. Nakon toga možete ih seći na parčiće i poslužiti ih sigurno nestrpljivim ukućanima.

Kao prilog možete im dodati i zelenu salatu, mada ćete uživati u njima i bez priloga. Mi smo ih posluživali sa kečapom i jorutom i rezultat je bio fenomenalan.

Uživajte u svojim brzim i ukusnim zapečenim makaronima i družite se sa njima što češće. Želim vam prijatan obrok. Uživajte.

Tags: , , , , ,