Recept za domaći kompot od breskve

Kompot od breskve

Sigurno je svima poznato koliko je važno za zdravlje redovno unositi sveže voće i povrće. Ali ako želite i tokom hladnih zimskih meseci da uživate u predivnim ukusimasvih vrsta voća onda je najbolje da pripremate kompote za zimu.

Ovakav način ostavljanja voća za zimu pored toga što je vrlo jednsotavan i brz za prripremu, svakako vam omogućava da unosite namirnice koje su dobre za zdravlje. A ovo se naročito odnosi na mališane, koji naprosto obožavaju kompote.

Recept za domaći kompod od breskve, kao što se i sami možete uveriti ako nastavite da čitate ovaj tekst je zaista brz i jednostavan, a uz to mogu lično da vam potvrdim da je vrlo ukusan, jer već godinama pripremam domaći kompot od breskve upravo na ovaj način.

Da budem iskrena puno puta sam čula i pročitala da je za pripremu domaćeg kompota od breskve potrebno sumporisati voće. I sa tim uopšte nisam saglasna. Prvo zato što taj proces uopšte nije jednostavan, a drugo zašto što nisam baš sigurna ni da je dobar za zdravlje i nas odraslih, a kamoli naše dece. Zato pripremam ovaj kompot na najlakši mogući način i potvrđujem da mi se nijedne godine nije pokvario, uzevši u obzir da ga pravim bez konzervansa. Jedino što mogu da vam kažem, jeste da preporučujem da pripremljen domaći kompot od breskve svakako držite na hladnom i tamnom mestu, a najbolje ako je moguće u frižideru.

Za one koji vole da broje kalorije, a ipak žele da konzumiraju kompote od voća, imam idealno rešenje. Jednostavno možete umesto belog kristal šećera, koji se smatra nezdravim, upotrebiti na primer šećer od šećerne trske, koji je apsolutno neškodljiv, barem koliko sam ja informisana. Samo ako koristite ovu vrstu šećera, obratite pažnju na količinu, jer je šećer od šećerne trske mnogo manje sladak nego obični beli šećer.

Za sve one koji žele da naprave domaći kompot od breskve sledi recept…

Sastojci:

  • 4 kg breskvi
  • 1 kg belog kristal šećera

Kako se pravi brzi domaći kompot od breskve za zimu?

  1. Prvo oljuštite breskve i isecite ih na komade željene veličine. Ja ih uvek sečem na polovine, mada možete i na četvrtine ako želite.
  2. Zatim poređajte pripremljeno voće u sterilisane tegle.
  3. U međuvremenu pripremite sirup tako što ćete rastvoriti šećer u 2 litra vode i ostaviti da proključa, dok se šećer potpuno ne rastopi.
  4. Ovako dobijenim sirupom prelijte voće. Trebalo bi da napunite tegle do otprilike 1 centimetar ispod vrha. Povežite tegle celofanom i zatvorite poklopcem.
  5. Na dno veće šerpe stavite pamučnu krpu, pa poređajte tegle. Bilo bi dobro da stavite krpe i izmešu tegli, kako se ne bi dodirivale, jer može da se dogodi da puknu. Nalijte vodom do grlića tegle i stavite na tihu vatru da polako provre.
  6. Da bi proces pasterizacije bio uspešan potrebno je da voda vri 15 – 20 minuta, na tihoj vatri.
  7. Nakon toga odmah izvadite tegle, kako kompot od breskve ne bi promenio boju i ostavite ih da se prirodno ohlade.
  8. Kada se tegle potpuno ohlade, odložite ih na tamno i hladno mesto za zimu.
Tags: , , , , , , , , , , ,