Dinstana sočna piletina sa pečurkama i slaninom

Sve češće čujemo da pečurke mogu zameniti obrok sa mesom, mada za ljubitelje mesa i jela od mesa ovo zvuči gotovo kao uvreda. Zato smo odlučili da nađemo kompromisno rešenje i ponudimo vam recept po kome možete napraviti vrlo ukusno jelo. Brza za pripremu, a izrazito sočno jelo je i dinstana piletina sa pečurkama i slaninom.

A u ovom jelu, pored pilećeg belog mesa, koje važi za posno i nadasve zdravo meso, imate vrlo kvalitetan obrok uz koji, eventualno možete služiti samo obaren pirinač ili krompir. Mada je sočna dinstana piletina sa pečurkama i slaninom dovoljna i sama, pa se može služiti bez variva. Jedini dodatak koji moji ukućani vrlo rado konzumiraju uz ovo jelo jste kisela pavlaka, a ba vama je da pronađete koja kombinacija će se svideti vašim ukućanima.

Recept kao recept je vrlo jednostavan, u šta ćete se uveriti i sami, a dinstana piletina sa pečurkama i slaninom spada u brzo jelo, jer je potrebno bukvalno 20 – ak minuta da pripremite sve sastojke. Napominjem da možete menjati recept u skladu sa ličnim ukusom. Tako recimo, vaša sočna dinstana piletina sa pečurkama i slaninom može biti i zapečena u rerni, mada mislim da nema potrebe. Kada pročitate recept i vidite kako se pravi dinstana piletina sa pečurkama i slaninom odlučićete sami da li ćete da je pripremate na ovaj način ili ćete je ipak zapeći u rerni. Potvrđujem iz iskustva da je i jedan i drugi način odličan.

piletina sa pecurkama

Ukoliko i vi želite da saznate kako se pravi brza dinstana piletina sa pečurkama i slaninom, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 750 gr pilećeg belog mesa
  • 500 gr pečuraka ( šampinjona )
  • 350 gr mesnate slanine
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 4 – 5 čena belog luka
  • so
  • biber
  • vegeta
  • ulje ( po potrebi )

Kako se pravi brza dinstana piletina sa pečurkama i slaninom?

  1. Očistite pečurke, operite ih i isecite na listiće ili na četrvtine ( po želji ).
  2. Slaninu iseckajte na komadiće željene veličine. Crni i beli luk sitno iseckajte.
  3. Belo meso kratko ostavite u zamrzivaču, kako biste mogli lakše da ga seckate. Potom ga isecite na sitnije komade. Njihova veličina bi otprilike trebalo da bude slične veličine kao komadići slanine.
  4. Zagrejte šerpu ili dublji tiganj, pa ubacite u njega slaninu, a ringlu smanjite. Trebalo bi da sačekate da slanina otpusti svu masnoću. Ukoliko ste odabrali mesnatiju slaninu, biće potrebno da dodate ulja.
  5. Kada se komadići slanine proprže sa obe, izvadite ih iz šerpe, pa dodajte iseckani crni i beli luk. Kratko propržite, pa dodajte iseckano belo meso. Pržite na zagrejanom ulju dok ne uhvati koricu sa obe strane.
  6. Potom dodajte iseckane pečurke i vratite propržene komadiće slanine. Sve zajedno dinstajte u poklopljenoj posudi, na tihoj vatri, sve dok pečurke ne omekšaju. Imajte na umu da u pečurkama ima dosta vode, pa vodite računa da li je uopšte potrebno da dodajete vodu.
  7. Kada pečurke potpuno omekšaju, dodajte začine po ukusu i kiselu pavlaku ( po želji ). Kiselu pavlaku možete servirati i odvojeno.
Tags: , , , ,