Mekane kiflice sa margarinom i jogurtom

Recept za kiflice sa margarinom i jogurtom

Čini se da su kiflice jedan od najrasprostranjenijih načina pripreme testa, barem u srpskoj kuhinji. Gotovo svaka domaćica voli da isprobava nešto novo, pa je to verovatno i jedan od razloga za postojanje toliko različitih recepata za pripremu ovog testa.

No, činjenica je da su obične mekane kiflice sa margarinom i jogurtom jedan od lakših načina pripreme kiflica. Uz to, uopšte nisu skupe, pa se domaćice rado odlučuju da ih prave. A kao najveću prednost koju ovaj recept za kiflice sa margarinom i jogurtom ima nad drugim receptima ovog tipa jeste što se pripremaju vrlo brzo i jednostavno.

Ukoliko vas zanima kako se prave obične, a mekane kiflice sa margarinom i jogurtom biće vam potrebni sledeći sastojci :

  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 cela jajeta
  • 700 – 800 gr mekog brašna

Od sastojaka će vam još biti potrebno :

  • 250 gr margarina i 2 kašičice soli ( za premazivanje testa )
  • 1 žumance ( za premazivanje kiflica )
  • susam i/ili kim ( po želji, za posipanje kiflica )

Kako napraviti mekane kiflice sa margarinom i jogurtom?

Recept za kiflice sa margarinom i jogurtom je nešto drugačiji u odnosu na ostale, pa pažljivo pratite korak po korak.

  1. Najpre razmutite kvasac, u koji ste dodali šećer i malo mlakog mleka.
  2. U posudi za mešenje pomešajte : jaja, so, jogurt i ostatak mleka. Sve izmešajte blago, a najbolje je da to učinite varjačom. Potom dodajte kvasac, koji bi trebalo da nadođe u međuvremenu.
  3. Brašno dodajte postepeno, dok testo ne postane takvo da se ne lepi za ruke.
  4. Ovako pripremljeno testo za kiflice sa margarinom i jogurtom podelite na 8 jufkica i poređajte ih po površini na kojoj ćete mesiti kiflice.
  5. Rastopite margarin na ringli i dodajte so. Zatim blago razvijajte jufku po jufku i premazujte ih smesom margarina i soli. Obratite pažnju samo da preko poslednje jufke ne ide preliv od margarina. Zatim testo koje ste pripremili na ovaj način ostavite prekriveno krpom da odstoji 30 do 60 minuta.
  6. Kada testo nadođe, rastanjite ga kao kada pravite obične kiflice, secite na trouglove i pravite kiflice.
  7. Ovako pripremljene kiflice ređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Svaku kiflicu premažite umućenim žumancetom i pospite susamom ili kimom, ako želite. Pecite ih u dobro zagrejanoj rerno dok ne porumene.
    Imajte na umu da kiflice sa margarinom i jogurtom možete filovati bilo čime, iako su vrlo ukusne čak i ako se pripremaju bez ikakvog fila.
Tags: , , , ,